Portaat eivät johda minnekään – ja riihimäkeläiset juoksevat niitä hulluna

Riihimäen keskuspuistossa on 163 askeleen portaat, jotka näyttävät johtavan kohti taivasta. Oikeasti portaat eivät johda mihinkään. Riihimäkeläisiä portaat vetävät kuitenkin magneetin lailla.

portaat
Seija Männikkö (edessä) ja Päivi Miettinen
Seija Männikkö (edessä) ja Päivi Miettinen nattivat porrastreeneistä Riihimäen keskuspuistossa.Timo Leponiemi / Yle

Riihimäen keskuspuistoon lokakuun alussa rakennetut kuntoportaat ovat olleet ahkerassa käytössä. Seija Männikkö on käynyt kipaisemassa kuntoportaat ylös melkein joka päivä.

– Ainakin viisi kertaa viikossa tulee käytyä. Kyllä mä menen joka kerta ainakin viisi kertaa portaat ylös, että tuntuu jossakin. Nyt lähtee seitsemäs kerta. Vähän ottaa hengen päälle, mutta jaloissa ei tunnu enää.

– Muuten kävelen tosi paljon ja käyn tanssimassa kerran viikossa. Tansseja edeltävänä päivänä ei kuitenkaan voi käydä portaissa, vaan täytyy pitää lepopäivä.

"Mielen mukaan mennään"

Myös Päivi Miettinen suuntaa katseensa portaita ylös. Portailla hän on käynyt tähän mennessä puolenkymmentä kertaa.

– Mitään määrätavoitetta ei ole, mielen mukaan mennään. Tänään on hyvä mieli. Vähintään viisi kertaa mennään. Niin montaa kertaa ei sovi mennä, ettei huomenna kävelisi. Kohtuus kaikessa.

– Kuntoilen säännöllisesti kolmesta viiteen kertaa viikossa.

Aikaa ei katsota

Hanna Perkiö ei katso portaissa ylös kiipeämiseen käytettyä aikaa.

– Fiilis on tärkeämpää, tietää, että tekee hyvää. Tämä kohottaa kuntoa ja tästä saa hyvän fiiliksen. Käyn täällä satunnaisesti, mutta aamulenkillä portaat pitää mennä ainakin kolme kertaa.

Aloite kuntoportaiden rakentamisesta tuli yrittäjä Pasi Sormuselta, joka itsekin on innokas porrasjuoksija. Hän asuu lähellä uusia kuntoportaita.

– Onhan tässä puolittain itsekäs motiivi, kun sai hyvän harjoittelun paikan lähelle. Mutta ovat nämä portaat niin keskeisellä paikalla, että muitakin käyttäjiä varmasti riittää. Tämä osuu monen kävelijän reitille.

– Kuntoportaat sopii niin tavallisille kuntoilijoille kuin vaikka lätkäpelaajille, jotka tarvitsevat ponnistusvoimaa, tietää Sormunen.

Paikallisten yritysten tuella

Keskuspuiston kuntoportaiden rakentaminen tapahtui pääosin paikallisten yritysten tuella. Riihimäen kaupunki osallistui portaiden rakentamiseen maisematöillä ja tuhannen euron osuudella. Yritysten panostus oli kymppitonnin verran, kertoo Pasi Sormunen.

Portaat saatiin myös toteutettua harvinaisen nopeasti, sillä kaupunki sai eteensä aloitteen portaista syyskuun puolivälissä ja jo lokakuun alussa ne olivat valmiina.