Etelä-Korean presidentti skandaalin kourissa – Rasputiniksi kutsutun luottoystävän valta paljastui

Presidentti Park Geun-hyen salaisena neuvonantajana toiminut Choi Soon-sil on epämääräisen uskonnollisen johtajan tytär. Presidentti on pyytänyt kansalta anteeksi, että hän antoi ystävänsä editoida puheitaan.

Etelä-Korea
Eteläkorealaiset seuraavat juna-asemalla Soulissa presidentti  Park Geun-heen julkista anteeksipyyntöä.
Eteläkorealaiset seurasivat juna-asemalla Soulissa presidentti Park Geun-heen julkista anteeksipyyntöä.EPA

Etelä-Koreassa presidentti Park Geun-hyen suosio on romahtanut sen jälkeen, kun on paljastunut, että hän on antanut luotetun ystävänsä Choi Soon-silin sekaantua valtiollisiin asioihin.

Presidentti Park pyysi tällä viikolla kansalta anteeksi ja myönsi, että hän on antanut Choin editoida tärkeitä puheitaan. Choilla ei ole minkäänlaista virallista asemaa hallinnossa.

Erityisen dramaattiseksi tilanteen tekee Choin tausta. Hänen edesmennyt isänsä Choi Tae-min tunnetaan Ikuisen elämän kirkko -nimisen epämääräisen uskonnollisen yhteisön perustajana. Vanhemman Choin tiedetään toimineen Parkin mentorina, kun tämä oli nuori.

Sekä isää että tytär-Choita on verrattu mediassa Grigori Rasputiniin, Venäjän tsaarihovissa merkittävää valtaa käyttäneeseen mystikkoon.

Skandaalia puitu viikkoja

Parkia ympäröivää skandaalia on vatvottu Etelä-Koreassa jo viikkoja. Korealaismediassa on väitetty, että Choi olisi sekaantunut myös poliittisiin päätöksiin ja hyväksikäyttänyt läheistä suhdettaan presidenttiin saadakseen taloudellista hyötyä itselleen.

Tv-kanava JTBC on kertonut saaneensa käsiinsä Choin vanhan tablettitietokoneen, jolla olevista tiedostoista käy kanavan mukaan ilmi, että Choille on toimitettu salaisia asiakirjoja muun muassa Etelä-Korean suhteista Japaniin ja Pohjois-Koreaan.

Presidentinkansliasta ilmoitettiin lauantaina, että Park tekee yhteistyötä syyttäjän kanssa tutkinnassa, jossa selvitetään presidentin neuvonantajien toimia. Kahden neuvonantajan epäillään toimittaneen Parkin puheita Choille, korealainen uutistoimisto Yonhap kertoo.

Park on irtisanonut useita neuvonantajiaan skandaalin takia. Etelä-Korean pääkaupungissa Soulissa järjestetään tänään lauantaina hänen eroaan vaativa mielenosoitus, jonne odotetaan tuhansia osanottajia.

Lähteet: AFP, AP, Reuters