1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomalaista kauppahistoriaa myynnissä: Seinälle ikoninen Anttila-kyltti?

Konkurssi-Anttiloiden hintalappukoneet, muovikassit, mallinuket ja valokyltit ovat kaikki tyynni huudettavissa netin kauppapaikalla.

Anttila Oy
TOP TEN -myymälän kylttejä huutokaupassa.
TOP TEN -myymälän kylttejä huutokaupassa. Kuvakaappaus Huutokaupat.com -sivulta

Anttilan "sisustuksen" huutokauppa on päässyt toden teolla vauhtiin – verkon kauppapaikalla on tällä haavaa lähes 500 huutokauppaa käynnissä tavarataloketjun raunioista.

Pa-Ri Materia huutokauppaa kahden Anttilan keskusvaraston, viiden Anttila-tavaratalon ja yhden Kodin 1:n irtaimistoa. Jo kesällä hyllyjä, hälytinportteja ja muuta kalustoa tuli pienimuotoisemmin myyntiin, kun ensimmäisten joukossa Monet Oy sai huutokaupattavakseen kahden Helsingin keskustan liikkeen irtaimistoa.

Torstaina alkaneessa "jättirealisoinnissa" on kaupan esimerkiksi Anttilan suuri valomainoslogo, ostoskärryjä ja ostoskoreja, sadoittain henkareita ja joulukoristeita, pöytälaskimia, myyntipöytiä, valvontapeilejä ja 816 pullon könttä miesten suihkugeeliä huutokaupat.comissa.

Anttilan muuttolaatikko
Anttilan muuttolaatikko.Kuvakaappaus Huutokaupat.com -sivulta

Nostalgiannälkäiset ovat jo löytäneet 1950-luvulla aloittaneen Anttilan muistojen pariin. Retron oloisista muuttolaatikoista ja levyosasto Top Tenin valokyltistä on tarjottu huutokaupassa toistasataa euroa. Ison Anttila-kyltin hinta on kiivennyt satoihin euroihin.

– Paraikaa lisäämme huudettavaa. Vielä on muutamia myymälöitä auki, ja olemme niistäkin tehneet tarjouksen konkurssipesän hoitajille, kertoo Pa-Ri Materian myyntijohtaja Mika Saravalta.

Kauppatavaran jämät viimeisenä myyntiin

Hyllyihin ja myyntikoreihin keskittyvä valikoima kiinnostanee lähinnä yrittäjiä. Yksittäiset kahvikoneet, tablet-tietokoneet ja pelikonsolit ovat päätyneet huutokaupattaviksi varaston kautta asiakaspalautuksina. Saravalta kuitenkin kertoo, että myös Anttilan varsinaista kauppatavaraa päätyy lopulta huutokauppoihin.

– Jossain vaiheessahan tulee eteen, että viimeisetkin myymälät suljetaan. Aina hyllyyn jotain jää.

Anttilan omaisuutta on heinäkuun konkurssihakemuksen jälkeen ollut pienissä erissä tarjolla useilla huutokauppiailla. Helsingin keskustaliikkeiden irtaimistoa loppukesällä myynyt Monet kertoo, että kauppa kävi hyvin – ison ja brändätyn ketjun kalusteet olivat siistissä kunnossa. Kaikkea nostalgikkojen himoamaa tavaraa ei tuolloin saatu huutokauppaan.

– Laatikothan vietiin muihin myymälöihin, missä myynti vielä jatkui, kertoo Ilpo Kitti Monetista.

Lue seuraavaksi