Sauna Day tarjosi löylyt kaupunkilaisille, lauteilla myös Bruce Oreck – video

Mukana oli yli 50 yksityisten ihmisten ja yhteisöjen ja yritysten saunaa.

Helsinki
Bruce Oreck

Lauantaina saunottiin muun muassa Suvilahden kaasutehtaan entisessä työntekijöiden kaasusaunassa, Kulosaaren kartanon saunassa ja Stoan jurttasaunassa.

Lapinlahden entisen sairaalan rannalle pystytetyn telttasaunan lauteet täyttyivät ääriään myöten, kun mahdollisuus harvinaiseen kokemukseen tarjoutui. Myös irlantilainen Katie McHenry tuli heittämään jäähyväiset Suomelle saunomisen parissa.

– Tänään on viimeinen päiväni Suomessa, joten täytyi tehdä jotain todella suomalaista. Tämä sauna on valtava sisältä, eikä kuumuus ole niin kovaa, enemmänkin viidakkomaista kuumuutta, McHenry kuvaili telttasaunan löylyjä.

Saunapäivän toinen harvinaisuus oli kaurismäkeläistä tunnelmaa henkivä Suvilahden kaasusauna, joka lämpiää nimensä mukaisesti kaasulla.

– Kaveri on saunaharrastaja ja suositteli tätä, kun tänne ei tavallisesti pääse, sanoi Tuuli Aaltonen saunan ulkopuolella.

– Kaasusauna oli kiinnostava. Lempeät löylyt sähkösaunaan verrattuna, lähempänä ehkä puusaunaa, kuvaili saunaa Sirkka-Liisa Terävä.

Oreck: "Sanomisessa yhteisöllisyys on mahtavaa"

Sauna Dayn tuottaja aloitti päivän saunaturneensa Kalasataman Sompasaunalta. Hänen mukaansa Sauna Day on luonnollinen jatkumo uudelle kaupunkikulttuurille.

– Saunominen on suomalaisille luonnollinen juttu, kaupunki on täynnä saunoja, ja ihmiset haluavat saunaan. Nyt kun on kylmempi vuodenaika, tämä on hyvä yhteisöllinen juttu, tuottaja Jaakko Blomberg sanoo ja kipaisee uimaan hyiseen meriveteen.

Sompasaunalta löytyi myös Yhdysvaltain entinen Suomen-suurlähettiläs, joka paljastui saunafaniksi.

– Saunomisessa yksi mahtavista jutuista on juuri jotain tällaista, ei vain yksityissauna kivassa kodissa, vaan yhteisöllinen kokemus, Bruce Oreck sanoo.

Oreckin mielestä Suomen valinta tällä viikolla maailman kolmanneksi parhaaksi matkailumaaksi liittyy myös saunomiseen.

– Kaikkien matkailijoiden pitäisi kokea tämä. Ja kun on saunonut riittävästi, miten voi edes elää ilman sitä? Oreck kysyy.