1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Islannissa Piraattipuolueen vaalimenestys näyttää jäävän odotetusta

Toistaiseksi noin puolet äänistä on laskettu. Piraatit ovat kolminkertaistamassa kannatustaan, mutta se ei riitä varmaan hallituspaikkaan.

Piraattipuolueen jäsenet kampanjoivat Reykjavikissa torstaina. Kuva: Birgir Thor Hardarson / EPA

Islannin parlamenttivaaleissa Piraattipuolueen kannatus näyttää jäävän odotettua matalammaksi.

Kun noin puolet äänistä on laskettu, nykyhallituksessa istuva konservatiivinen Itsenäisyyspuolue on saamassa noin 30 prosenttia äänistä ja Piraattipuolue noin 14 prosenttia. Näin Piraattipuolue jäisi kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi Vihervasemmistolaisen liikkeen taakse.

Itsenäisyyspuolueen etumatka muihin puolueisiin nähden on ennustettua suurempi. Piraattipuolue puolestaan jää odotetusta, vaikka se näyttää kolminkertaistavan kannatuksensa edellisvaaleista.

Nykyhallitus ei voi jatkaa

Vaalien suurin häviäjä on Itsenäisyyspuolueen tämänhetkinen hallituskumppani Edistyspuolue, jonka kannatus on romahtamassa. Se merkitsee, että istuva hallitus menettää enemmistönsä.

Myöskään piraattien ja vihervasemmiston johtama keskusta-vasemmistolainen ryhmittymä ei näytä yltävän enemmistöön. Hallitusneuvotteluissa ratkaisevaan asemaan voi nousta vastaperustettu liberaali ja EU-myönteinen Reformipuolue.

Panaman paperit kaatoivat pääministerin

Mielipidemittaukset ennustivat, että äänestäjät rankaisisivat istuvaa hallitusta niin kutsuttujen Panaman paperien paljastamasta toiminnasta.

Panamalaisesta lakitoimistosta vuodetuista asiakirjoista kävi ilmi, että monet johtavat islantilaispoliitikot olivat kiertäneet veroja siirtämällä omaisuuttaan veroparatiiseihin. Kevään paljastukset johtivat Islannissa suuriin mielenosoituksiin ja entinen pääministeri Sigmundur Davið Gunnlaugsson joutui eroamaan.

Etenkin nuoret islantilaiset suhtautuvat poliittiseen eliittiin epäluuloisesti myös vuoden 2008 pankkikriisin ja talousromahduksen perintönä.

Piraattipuolue lupasi vaalikampanjassaan muun muassa kitkeä korruptiota, uudistaa hallintoa, lisätä yksilönvapauksia ja harkita poliittisen turvapaikan myöntämistä yhdysvaltalaiselle tietovuotajalle Edward Snowdenille.

Lähteet: AFP, Reuters, AP

Päivitetty ääntenlaskennan etenemistä kello 6.53.