Hyppää sisältöön

Keski-Italiassa voimakas maanjäristys – Useita loukkaantunut, rakennuksia sortunut

Maanjäristyksen keskus oli lähellä Perugian kaupunkia. Elokuussa samalla seudulla tapahtui järistys, jossa kuoli lähes 300 ihmistä.

Maanjäristyksen aiheuttamaa tuhoa Italian L'Aquilassa sunnuntaina. Kuva: Alberto orsini / EPA

Keski-Italiassa on sattunut voimakas maanjäristys, jossa on viranomaisten mukaan loukkaantunut useita ihmisiä. Yhdysvaltain geologian tutkimuslaitos USGS kertoo sen alustavaksi magnitudiksi 6,6.

USGS:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) järistyksen keskus sijaitsi 68 kilometriä Perugiasta kaakkoon, Norcian pikkukaupungin lähellä. Uutistoimistojen mukaan vavahtelu on tuntunut lähes Itävallan rajalla asti ja Rooman metro on suljettu tilapäisesti.

Italian viranomaisten mukaan rakennuksia on sortunut useilla paikkakunnilla, mutta toistaiseksi kenenkään ei tiedetä kuolleen. Maanjäristys tapahtui alueella, jonka asukkaista moni on jo jättänyt kotinsa aiempien järistysten vuoksi.

"Tämä on katastrofi"

Silminnäkijöiden mukaan Norciassa on tapahtunut mittavia tuhoja ikivanhan kaupungin kulttuuriperinnölle. Esimerkiksi 1300-luvulla rakennetusta pyhän Benedictuksen katedraalista jäi pystyyn vain julkisivu.

Norcian benediktiiniluostari kertoi Twitter-tilillään (siirryt toiseen palveluun), että ihmisiä oli jonkin aikaa loukussa kaupungin keskusaukiolla ympäröivien rakennusten sortumavaaran takia.

Televisiokuvissa näkyi, miten palomiehet auttoivat nunnia kiirehtimään ulos kirkosta, jonka kellotornin pelättiin sortuvan.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Ussitan pikkukaupungin pormestari Marco Rinaldi kertoi uutistoimisto Ansalle nähneensä, miten valtava pölypilvi nousi ilmaan rakennusten romahtaessa.

– Kaikki romahti. Tämä on katastrofi, katastrofi, Rinaldi kuvaili. Hän oli itse nukkunut autossaan.

Keskiviikkona samalla seudulla tapahtui kolme järistystä, joista voimakkaimman magnitudiksi mitattiin 6,1. Järistykset eivät aiheuttaneet kuolonuhreja, mutta rakennuksia romahti.

Elokuussa Perugian lähellä sattunut järistys aiheutti lähes 300 ihmisen kuoleman. Amatricen pikkukaupunki tuhoutui järistyksessä lähes täysin.

Uutista päivitetty kello 9.13: USGS:n tiedot järistyksen magnitudista ja syvyydestä tarkentuneet.

Lähteet: Reuters, AP, AFP