1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Naapurin tv:ssä eri aika kuin omassa, mutta mikä kello on oikeassa?

Kesä- ja normaaliajan siirtelyn takia moni hämmästelee muutamien sekuntien eroja televisiossa ja radiossa. Sille on selitys.

Ylen lähetyskeskukseen kuvat tulevat esimerkiksi satelliitin kautta. Sen jälkeen kuvat pakataan kanavanipuiksi, lähetetään katsojille ja puretaan uudelleen eri kanaviksi ja kuviksi. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Kun Ylen teksti-tv:n kello on 12.00.00, niin esimerkiksi MTV:n teksti-tv:n aika voi olla 12.00.04. Se voi olla myös toisinpäin tai sitten aika voi olla ihan sama.

Erolle on syy, se on tekninen.

Lähetyksen siirtotekniikan myötä ensin ohjelmat pakataan kanavanipuiksi ja sitten ne puretaan kotona digiboksin tai digitv:n kautta taas eri kanaviksi ja näkyväksi kuvaksi. Tässä vaiheessa syntyy eroa ajassa eri laitteiden välillä.

Tällöin eroa eri kellojen tai kanavien välillä voi olla jopa useita sekunteja.

Kaikista pienin ero oikeaan aikaan nähden on analogista radiota kuunneltaessa. Silloin ero oikeaan aikaan on vain millisekunteja. Televisiossa ei enää analogista signaalia ole.

Käytännössä digiaika on siis pidentänyt aikaa todellisen tapahtuman ja kuvan katsomisen välillä.

Sen oikean virallisen ja tarkan ajan Suomessa voi katsoa NTP-palvelusta (siirryt toiseen palveluun). Siellä aika on yhdeksän sekuntia edellä esimerkiksi Ylen sisällä näkyvän digitaalisen tv-lähetyksen aikaa.