Twitter-viestit paljastivat Aito avioliitto -yhdistyksen luvattoman kojun Helsingin Kirjamessuilla

Yhdistys ei ollut ilmoittautunut etukäteen Helsingin Kirjamessuille. Järjestäjä poisti näytteilleasettajan.

kirjamessut
Helsingin Kirjamessujen Twitter-tili.
Helsingin Kirjamessujen Twitter-tili

Helsingin Kirjamessut tiedotti tänä aamuna Twitterissä poistaneensa messuilta Aito avioliitto -yhdistyksen edustajat. Yhdistyksen edustajat olivat antikvariaattialueella helsinkiläisen Luther-divarin osastolla.

– Näytteilleasettajat eivät saa tuoda osastolleen muita yrityksiä tai yhdistyksiä. Kyse on yksinkertaisesti sopimusehdoista, Kirjamessujen tiedottaja Teija Armanto kertoo.

Messujen henkilökunta ei ollut huomannut ylimääräisiä näytteilleasettajia itse, vaan havahtui asiaan eilisiltana Twitteristä, jossa yhdistyksen toimintaa ihmeteltiin useissa twiiteissä. Aito avioliitto -yhdistystä pyydettiin poistumaan tänä aamuna.

– Meidän on oltava reiluja kaikkia näytteilleasettajia kohtaan. Meillä on vuosittain noin 10 000 erilaista osastoa. Paikat varataan etukäteen ja sopimuksista pidetään kiinni, mikään some-kohu ei tähän vaikuta, vakuuttaa Helsingin Messukeskuksen viestintäpäällikkö Tarja Gordienko.

Myöskään messujen käytävillä tai aulatiloissa ei saa jakaa vapaasti mainoksia tai kerätä nimiä mihinkään listoihin, vaan myös tästä lisänäkyvyydestä sovitaan ja maksetaan etukäteen.

"Asia on tärkeä kristityille"

Kristillistä kirjallisuutta myyvän Luther-divarin omistaja Hannu Halonen myöntää, ettei hän kertonut etukäteen messujen järjestäjille yhdistyksen tulosta osastolleen.

– En pitänyt heidän tuloaan huonona, kun minulla on tällä kertaa vielä normaalia suurempi osasto. Asia [naisen ja miehen välinen avioliitto] on tärkeä kristityille, kiireinen Halonen ehti kertoa puhelimitse myyntityönsä ohessa.

Aito avioliitto ry haluaa säilyttää avioliiton miehen ja naisen välisenä eli se vastustaa sukupuolineutraalia avioliittolakia. Yhdistyksen aktiivit jättivät eduskunnalle viime kesäkuussa kansalaisaloitteen, jolla halutaan muuttaa avioliittolakia uudelleen.

Avioliittolakia muutettiin edellisen kerran helmikuussa 2015 kansalaisaloitteen perusteella, ja tuo niin sanottu sukupuolineutraali avioliittolaki tulee voimaan ensi maaliskuussa.

Aito avioliitto ry twiittasi tänään pahoittelevansa tapahtunutta ja piti Kirjamessuille tuloa virheenä, joka selvitetään yhdistyksessä.

Messuille hyväksytään laillisia yhdistyksiä

Aito avioliitto ry voi hakea ensi vuoden messuille omaa näyttelyosastoa.

– Hyväksymme näytteilleasettajat tuoteryhmittäin. Täällä on ja on ollut laillisia yhdistyksiä ja puolueita. Mutta en ota kantaa etukäteen mihinkään hakemukseen, tiedottaja Teija Armanto sanoo.

Messukeskuksen viestinnästä ei muisteta, että luvattomia näytteilleasettajia olisi pitänyt aikaisemmin poistaa messuilta. Etukäteiskyselyjä siitä, voiko tulla jonkun toisen osastolle mukaan, tulee usein "mattimyöhäisiltä".

Kirjamessuilla kävi eilisiltaan mennessä yli 62 000 kirjallisuuden ystävää, ja viime vuoden 80 000 kävijän rajan uskotaan rikkoontuvan tänään.