Islanti valitsi perinteisen politiikan – Piraattipuolueelle silti suurvoitto

Islannin talous kasvaa yli neljän prosentin vuosivauhdilla, mikä hyödytti vaalivoittajaa, Itsenäisyyspuoluetta.

Ulkomaat
Bjarni Benediktsson
Bjarni BenediktssonBirgir Thor Harddarson / EPA

Islannin lauantaiset parlamenttivaalit toivat radikaalille Piraattipuoluelle suuren voiton. Se lähes kolminkertaisti ääniosuutensa 14,5 prosenttiin ja saa kymmenen paikkaa Islannin 63-paikkaiseen parlamenttiin, Althingiin.

Piraatit jäivät kuitenkin kolmanneksi. Hallituksessa oleva Itsenäisyyspuolue onnistui kasvattamaan kannatustaan ja saanee parlamenttiin 21 paikkaa. Itsenäisyyspuolue onnistui vakuuttamaan äänestäjät, että se jatkaa maan talouden vakauttamista. Islannin talous on vahvalla nousu-uralla etenkin kasvavan turismin ansiosta.

Hallituskumppani Edistyspuolue kärsi eniten maata ravistelleesta talousskandaalista ja menetti yli puolet kannatuksestaan.

Toiseksi suurimmaksi puolueeksi kiri vihreä vasemmisto 15 prosentin ääniosuudella. Myös se saa kymmenen paikkaa Althingiin.

Hallitusneuvotteluista ennustetaan vaikeita. Itsenäisyyspuolueen puheenjohtaja Bjarni Benediktsson pitää selvänä, että hänen puolueensa käynnistää hallitusneuvottelut, mutta sillä voi olla hankalaa löytää tarvitsemaansa kumppania.

– Olisi luonnollista, että me olemme seuraavan hallituksen johtava puolue, Benediktsson totesi.

Hallitukseen saattaakin nousta vain noin vuosi sitten perustettu EU-myönteinen, liberaali Reformipuolue, joka sai noin kymmenen prosenttia äänistä.

Piraattipuoluetta povattiin ennen vaaleja mielipidekyselyjen perusteella jopa suurimmaksi puolueeksi. Kolmas sija ei kuitenkaan ole pettymys, vakuuttaa puheenjohtaja, runoilija Birgitta Jonsdottir.

– Omat ennusteemme antoivat meille 10 - 15 prosentin osuuden, joten olemme sen haarukan ylälaidassa. Tiesimme, ettemme tulisi saamaan 30 prosenttia.

Lähteet: AP, Reuters