1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat julkistettiin – mukana monta toimittajaa

Palkinnosta kisaa kuusi teosta.

Tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat Helsingissä 31. lokakuuta. Kuva: Katriina Laine / Yle

Tämän vuoden tietokirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaat on julkistettu. Valitsijaraatiin kuuluivat toimittaja Anna-Stina Nykänen, professori Kustaa Vilkuna ja kirjastonjohtaja Ulla Nygren. Raati valitsi seuraavat kuusi teosta:

Toimittaja Heikki Aittokosken teos Kuolemantanssi – Askeleita nationalismin Euroopassa (HS-kirjat) tarkastelee kansallismielisyyden nousua Euroopassa. Kirjassa etsitään syitä nationalismin voimakkaalle kasvulle ja pohditaan myös Euroopan tulevaisuutta.

Tuomariston mukaan Aittokoski on kiinni ajankohtaisessa aiheessa, pienillä tarinoilla saadaan isot linjat näkyviin.

Vesa Heikkisen ja Tapio Pajusen kirja Kansalaistaito – Miten politiikkaa voi ymmärtää, jos sitä voi ymmärtää? (Teos) ruotii politiikassa käytettävää kieltä. Kirja opettaa politiikan lukutaitoa, sillä politiikassa käytettävä kieli mielletään usein niin vaikeaksi, että sitä on mahdoton ymmärtää.

Jury pitää poliittisen puheen hölynpölystä kirjoitettua kirjaa hauskana, mutta ei ilkeänä.

Marjo Kaartinen, Hannu Salmi ja Marja Tuominen ovat kulttuurihistorian professoreita ja he ovat yhdessä toimittaneet teoksen _Maamme – Itsenäisen Suomen kulttuurihistoria _(SKS). Kirja näyttää sanoin ja kuvin, millaista elämä on ollut Suomen itsenäisyyden aikana ja miten nopeasti yhteiskunta on muuttunut.

Perustelujen mukaan ehdokas on kirja, jonka Suomi ansaitsee. Eikä siinä ole lainkaan pönötystä.

Harri Kalhan teos_ Rut Bryk: Elämän taide_ (EMMA) syventyy sata vuotta sitten syntyneen keramiikkataiteilija Rut Brykin persoonaan ja teoksiin. Kirja kertoo Brykin elämästä ja taiteellisesta urasta.

Kuvallisesti aivan uskomaton kirja, kehuu raati Brykistä kirjoitettua teosta ja lisää, että se on kaikin tavoin korkealaatuinen.

Toimittaja Mari Manninen on kirjoittanut Kiinan yhden lapsen politiikasta kirjan Yhden lapsen kansa - Kiinan salavauvat, pikkukeisarit ja hylätyt tyttäret (Atena). Kirjassa kerrotaan kymmenen kiinalaisperheen tarinat. Reportaasikirja paljastaa monenlaisia ihmiskohtaloita.

Jury pitää kirjaa sekä näkemyksellisenä että koskettavana. Se myös kouraisee syvältä.

Luontotoimittaja Kimmo Ohtosen teoksessa Karhu – voimaeläin (Docendo) seurataan karhujen elämää Kainuussa. Teos on omakohtainen tutkimusmatka karhujen maailmaan. Kirjassa on Ohtosen ottamia valokuvia karhuista.

Perustelujen mukaan kansalliseläin karhu nousee kauniissa ja surumielisessä kirjassa pelastajan rooliin.

Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittaja julkistetaan 24.11. Voittajan valitsee Jörn Donner. Palkinnon arvo on 30 000 euroa.

Lisätty klo 13.40 juryn perustelut.

Tietokirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokaskirjat vuonna 2016. Kuva: Katriina Laine / Yle