Britannia yrittää saada autoteollisuudelleen vapaan pääsyn EU-alueelle

Britannian neuvottelut EU-erosta eivät ole vielä juuri alkaneetkaan, mutta maa on jo onnistunut saamaan investointeja neuvottelujen oletetun tuloksen perusteella.

Ulkomaat
Greg Clark
Greg ClarkAndy Rain / EPA

Britannian EU-eroa valmisteleva hallitus ponnistelee saadakseen kansainväliset autonvalmistajat pysymään maassa.

Japanilainen autonvalmistaja Nissan harkitsi syksyllä, tekeekö se Britanniaan uusia investointeja Sunderlandin tehtaalleen. Yhtiö pelkää Britanniassa valmistettujen autojen jäävän EU:n tullimuurin taakse.

Brittihallitus onnistui vakuuttamaan Nissanin kertomalla, että se pyrkii neuvottelemaan autoteollisuudelleen vapautuksen EU:n tariffeista. Asiasta kertoi talousministeri Greg Clark BBC:n televisiohaastattelussa.

– Se mitä sanoin oli, että tavoitteemme on varmistaa pääsy Euroopan markkinoille ja päinvastoin ilman tariffeja ja byrokraattisia esteitä.

Clark vihjasi, että hän oli maininnut myös EU-maista Britanniaan suuntautuvan viennin.

Nissan uskoi hallituksen lupauksen ja päätti lisätä tuotantoaan Sunderlandissa.

Parlamentti pidetty pimennossa

Britannian työväenpuolue vaatii saada tietoa, mitä Clark on luvannut Nissanille. Asia nousee esille huomenna maanantaina parlamentissa.

Työväenpuolueen varjohallituksen brexit-ministeri Keir Starmer ihmettelee, että Nissanille on kerrottu brexit-neuvotteluista enemmän kuin maan parlamentille. Neuvottelut EU-eron ehdoista eivät käytännössä ole vielä alkaneetkaan.

Starmerin mukaan on toki hyvä, että työpaikat säilyvät Britanniassa, mutta on muitakin toimialoja kuin autoteollisuus, ja monet muutkin kaipaavat tukea. Starmer vaati hallituksen toiminnalta läpinäkyvyyttä.

– Tällaisten asioiden tietoon saaminen haastattelujen kautta on väärä tapa valmistautua neuvotteluihin, hän sanoi Independent-lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

Lähteet: Independent, Guardian