1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

UNICEF: Noin 300 miljoonaa lasta hengittää myrkyllistä ilmaa

Eniten lapset kärsivät saastuneesta ilmasta Etelä-Aasiassa, Afrikassa sekä Itä-Aasiassa ja Tyynenmeren alueella.

Malediivien saarivaltio on kaikista maailman maista ehkä kaikkein alttein ilmastonmuutoksen vaikutuksille. Saariryhmän keskikorkeus on 1,3 metriä ja korkeinkin kohta vain vähän yli kahden metrin korkeudessa. Kuvassa Malediivien pääkaupunki Malé. Kuva: Shahee Ilyas

YK:n lastenjärjestön Unicefin mukaan noin 300 miljoonaa lasta altistuu vakaville fyysisille vaurioille saastuneen ulkoilman vuoksi, kertoo uutistoimisto AFP.

Lähes joka seitsemäs lapsi joutuu hengittämään erittäin saastunutta ilmaa eri puolilla maailmaa ja ilmansaasteet ovatkin yksi pääsyy lapsikuolleisuuteen. Unicefin mukaan ulkoilma on vähintään kuusi kertaa saastuneempaa kuin kansainväliset ohjeet edellyttäisivät.

Järjestö vaatii maailman johtajia ryhtymään kiireellisiin toimiin ilmansaasteiden vähentämiseksi omissa maissaan.

- Ilman saastuminen on merkittävä tekijä vuosittain noin 600 000 alle 5-vuotiaan kuolemaan. Se myös uhkaa elämää ja miljoonien tulevaisuutta joka päivä, sanoo Unicefin pääjohtaja Anthony Lake.

Laken mukaan epäpuhtaudet vahingoittavat keuhkoja, mutta myös aivojen ja immuunijärjestelmän kehittymistä. Kaikista heikoimmassa asemassa ovat köyhät lapset, joilla on muutoinkin huonompi terveys ja vaikea saada terveyspalveluja.

Ulkoilma on saastunut pakokaasuista, fossiilisista polttoaineista, pölystä, palamisjätteistä ja muista ilmansaasteista. Sisäilma saastuu yleensä kivihiilen ja puun polttamisesta ruoanlaiton ja lämmityksen vuoksi.

Eniten lapset kärsivät Etelä-Aasiassa, jossa elää noin 620 miljoonaa. Seuraavaksi eniten altistuvia on Afrikassa, jossa elää 520 miljoonaa ja kolmanneksi eniten Itä-Aasiassa ja Tyynenmeren alueella, jossa elää noin 450 miljoonaa.

Lähteet: AFP