1. yle.fi
  2. Uutiset

Tyttö nimeltä Varpu pyrkii Golden Globe ehdokkaaksi

Elokuvan tekijät markkinoivat elokuvaansa Los Angelesissä naisenergialla. Elokuvasta järjestetään näytöksiä Golden Globe -raadille.

elokuvat
Selma Vilhunen, Paula vesala ja Linnea Skog
Selma Vilhunen, Paula Vesala ja Linnea Skog WME-teatterin aulassa. Elokuvan englanninkielinen nimi on Little Wing.Tomi Hinkkanen

Tyttö nimeltä Varpu -elokuvan tekijöistä koostuva kaarti kokoontuu Beverly Hillsissä sijaitsevan Luxe Rodeo Drive –hotellin aulaan punomaan sotasuunnitelmiaan. Tuottaja Kai Nordbergilla, 48, on kokemusta siitä, miten markkinoida elokuvaa Hollywoodissa. Hän onnistui viime vuonna saamaan tuottamansa Miekkailijan Golden Globe -ehdokkaaksi.

– Teemme elokuvan kampanjaa teemalla Girls to Globes. Hollywoodissa on tunnetusti vähän naistekijöitä. Nyt meillä on Suomesta nousemassa uusi hieno naisohjaaja, jolla on oma ääni ja tapa katsoa maailmaa, Nordberg kehuu.

Tavoitteena on saada Tyttö nimeltä Varpu Golden Globe -ehdokkaaksi. Tehtävä on vaikea. Palkinnoista äänestää Etelä-Kaliforniassa vaikuttavien ulkomaisten toimittajien järjestö Hollywood Foreign Press Association.

Jäsenet saavat katsottavakseen kymmeniä ulkomaisia elokuvia. Vain viisi pääsee Golden Globe -ehdokkaaksi.

Naisnergiaa Golden Globeihin

Tyttö nimeltä Varpu on Selma Vilhusen käsikirjoittama ja ohjaama draama yksinhuoltajaäidistä (Paula Vesala) ja hänen 12-vuotiaasta Varpu-tyttärestään (Linnea Skog). Varpu lähtee omin päin etsimään isäänsä, jota ei ole tavannut kuin pikkulapsena.

Elokuva on kerännyt Suomessa tähän mennessä 30 000 katsojaa. Nyt tekijät haluavat selvittää, olisiko filmillä mahdollisuuksia myös Amerikan markkinoilla.

Tuottaja Kai Nordberg on käynyt neuvotteluja Hollywoodin päättäjien kanssa. Naisnäkökulma herättää heissä heti kiinnostusta. Elokuvan markkinointia yritetään polkaista käyntiin joukkorahoituksella.

– Yritämme sitä kautta rahoittaa markkinointikampanjan elokuvan ympärille. Kampanjan ansiosta Varpu saadaan vietyä eri näytöksiin. Kaikki maksaa, markkinointijohtaja Kitty Ihamuotila selostaa.

Varpu kilpailee kovassa seurassa

Tavoitteena on saada sana elokuvasta kiirimään eteen päin. Sitä kautta tuottaja Kai Nordberg uskoo myös levityksen järjestyvän Yhdysvalloissa.

– Leffa on niin hyvä, että jos me saadaan oikeat ihmiset katsomaan se, rupeaa tapahtumaan.

Muuta ei tarvita. Mutta täällä kilpailee tuhansia elokuvia. Siksi massasta on vaikeaa nousta. Tuottaja näkee mahdollisuuksia myös tarinan filmaamiseksi uudelleen amerikkalaisin voimin.

– Ulkomaisilla draamoilla ei ole isoja markkinoita jenkeissä. Tyttö nimeltä Varpu taipuisi hyväksi amerikkalaiseksi uudelleenfilminnöksi Little Miss Sunshine -henkeen. Tunnen kyseisen elokuvan tuottajan, ja olemme jo alustavasti keskustelleet asiasta, Nordberg paljastaa.

Linnea Skog ja Selma Vilhunen Rodeo Drivella Beverly Hillsissä.
Linnea Skog ja Selma Vilhunen Rodeo Drivella Beverly Hillsissä.Tomi Hinkkanen

Oscar-ehdokkuus avasi ovet suomalaisohjaajalle

Ohjaaja Selma Vilhunen, 40, on niin ikään Hollywood-konkari. Hän oli kaksi ja puoli vuotta sitten Oscar-ehdokkaana lyhytelokuvallaan Pitääkö mun kaikki hoitaa.

– Oscar-ehdokkuus oli intensiivinen pari kuukautta. Se kiteytyi matkoihin Los Angelesiin. Oli paljon erilaisia kutsuja ja vierailuja. Se oli tosi ihanaa. Oli etuoikeutettu olo saada olla mukana, Vilhunen muistelee.

Ehdokkuudesta oli suomalaisohjaajalle aivan konkreettista hyötyä. Elokuva-alan ihmiset seuraavat nyt hänen muitakin töitään. Vilhunen sai myös kiinnitettyä itselleen amerikkalaisen agentin ja managerin.

– Pikkuhiljaa yhdessä tutkimme, mikä olisi mahdollinen tulevaisuuden elokuva, jonka voisin tehdä täällä, ohjaaja raottaa urasuunnitelmiaan.

Varpun rooli sytytti kipinän näyttelijänuralle

Varpua esittävä Linnea Skog on nyt 13-vuotias. Hän alkoi käydä elokuvien ja tv-ohjelmien koekuvauksissa näyttelijä-isänsä Frankin kannustamana. Ihan heti ei tärpännyt – Linnea oli hakemiinsa osiin joko liian nuori tai vanha. Sitten hän sai pienen roolin tv-sarjasta Roba. Kun Varpuun haettiin pääosanesittäjää, roolittaja Minna Sorvoja muisti lahjakkaan nuoren ja lähetti tälle kutsun koekuvaukseen.

Elokuvaan koekuvattiin kaikkiaan 50 tyttöä.

– Katsoin ensimmäisen koekuvauskierroksen esiintymiset läppäriltä. Tytöt tekivät muun muassa pitkän kirjoittamani monologin. Linnea erottui joukosta. Oli kuin olisin kuullut ne sanat ensimmäistä kertaa elämässäni. Siitä välittyi heti ihana läsnäolo, ohjaaja Selma Vilhunen hehkuttaa.

Kolmannella kierroksella Linnea Skog sai pestin. Elokuva kuvattiin vuosi sitten Uudellamaalla ja Oulussa.

– Sain kuukauden koulusta vapaata. Opettaja ymmärsi asian ja sanoi, että älä stressaa läksyistä Nyt vaan teet sen elokuvan ja opit siitä enemmän kuin koulussa. Kuvaukset menivät hyvin. Meillä oli hauskaa näyttelijöiden kanssa, Linnea Skog kiittää.

Hän haluaisi lähteä opiskelemaan näyttelemistä.

– Tämä kokemus oli tosi kiva. Olen ujo, jos ympärillä on paljon ihmisiä ja pitäisi puhua. Jännittää ihan hirveästi. Elokuvassa olin vähän, että meneekö se. Mutta jos näyttelen, minua ei ujostuta -olen siinä niin kuin toinen henkilö, Skog sanoo.

Vesala otti nuoren vastanäyttelijänsä siipiensä suojiin

Varpun äitiä esittää muusikkona tunnettu Paula Vesala (siirryt toiseen palveluun). Elokuvassa hänet nähdään arkisena ja rahahuolien kanssa kamppailevana yksinhuoltajaäitinä, mutta elokuvan näytökseen ilmestyy Hollywood-glamouria säkenöivä muusikkonäyttelijä. Vesala oli läheisissä väleissä nuoren näyttelijätoverinsa kanssa.

– Tarkoitus oli, että tutustumme hyvin, ennen kuin kuvaukset alkavat. Meillä oli harjoituksia, kontakti-improvisaatiota ja muuta hengailua siinä rooliin valmistautuessa. Elokuvassa on raskaampiakin hetkiä. Sen takia on todella tärkeää pitää kuvauspaikalla hauskaa tauoilla, Vesala kuvailee.

Paula Vesala
Paula VesalaTomi Hinkkanen

Nuoren tytön tarina

– Tämän elokuvan taika on siinä, että pääroolissa on lapsi, 12-vuotias tyttö, jonka tarina on tärkeä. Käsikirjoittaja-ohjaaja haluaa sanoa, että lapset pitää nähdä, semmoinen pieni tyttö pitää tulla nähdyksi. Se on mielestäni totuudellinen ja kaunis näkökulma, sanoo Paula Vesala.

Musiikkia Vesala ei ole suinkaan jättänyt. Keväällä ilmestyi hänen soololevynsä. Siihen kuvattiin Kaliforniassa musiikkivideo ja Vesala kiersi kesällä Suomessa albumin lauluja esittämässä. Hän on myös tehnyt musiikin tähän elokuvaan yhdessä Jori Sjöroosin kanssa.

Paula Vesala opiskelee parhaillaan UCLA:n yliopistossa, Los Angelesissa näytelmäkirjailijaksi. Opintoihin liittyy hänen kirjoittamansa näytelmä Monsters We Imagined, joka esitetään yliopistossa marraskuussa.

Golden Globe –päättäjille elokuvien katsominen on työtä

Tyttö nimeltä Varpu -elokuvan näytös alkaa WME-teatterissa. Paikalle saapuu parikymmentä HFPA:n noin 90:stä jäsenestä. Ehdokkuuksista päättäville edessä on iso urakka. Golden Globe -ehdokkaaksi on tyrkyllä 75 ulkomaista elokuvaa. Jäsenet katsovat niistä valtaosan kotona videolta.

– Annan jokaiselle elokuvalle mahdollisuuden, mutta lopetan katsomisen kymmenen minuutin jälkeen, ellei filmi tempaa minua mukaansa, tunnustaa yksi HFPA:n jäsenistä, joka haluaa pysytellä nimettömänä.

Käytännön ymmärtää hyvin, sillä kaikkien elokuvien katsominen kokonaisuudessaan veisi kolme työviikkoa – eikä siitä makseta.

HFPA:n säännöt kieltävät jäseniä kommentoimasta ehdokaselokuvia. He seuraavat Tyttö nimeltä Varpu –leffan kuitenkin alusta loppuun ja hiljaisuuden vallitessa. Filmistä järjestetään HFPA:lle vielä yksi näytös ennen äänestystä. Golden Globe –ehdokkaat julkistetaan joulukuun 12. päivänä.

Tomi Hinkkanen, Los Angeles

Lue seuraavaksi