1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Luonto ja ympäristö

Outo kävelyseurue Kontulassa: Parikymmentä varista, kaksi koiraa ja kaksi ihmistä – "Homma on vähän lähtenyt käsistä"

Helsingin Kontulassa saattaa nähdä aamukävelyllä tallustelemassa kaksi ihmistä, kaksi koiraa ja yli 20 lintua.

Luonto ja ympäristö
Yle Uutiset Uusimaa: Lenkillä varisten kanssa
Yle Uutiset Uusimaa: Lenkillä varisten kanssa

Helsingin Kontulassa viime aikoina ulkoilleet ovat saattaneet törmätä ällistyttävään seurueeseen: koiriaan ulkoiluttavaa pariskuntaa seuraa iso parvi variksia ja joukko muita lintuja.

Colliet Aino ja Leni eivät ole lintujen kiinnostuksen kohteena, vaan linnut ovat lähteneet liikkeelle pienten herkkupalojen tähden. Herkut löytyvät koirien isännän ja emännän taskuista.

Iiris ja Jussi Haltimo kertovat, että neljä–viisi vuotta sitten he tulivat heittäneeksi koirien perässä tallustelleelle ja tuttavalliseksi ryhtyneelle varikselle ravintonapin. Ajan kuluessa Frolic-nappeja oli kyselemässä myös variksen puoliso.

– Ensimmäisen vuoden jälkeen ne olivat niin tuttavallisia, että ne tiesivät meidän ulosmenoajat, kertoo Jussi.

Parvi on vuosien saatossa laajentunut ja ennätys koettiin nyt viikonloppuna, kun seurueessa tallusteli Haltimoiden laskujen mukaan peräti parikymmentä lintua. Muut aamukävelijät olivat kuulemma äimän käkenä.

– Homma on vähän lähtenyt käsistä. Eilen oli tarkkaanottaen 17 varista, neljä naakkaa ja pari harakkaa, Iiris ja Jussi kertovat.

Koko parvi kulki peräkanaa Kontulan ulkoilutetä. Yksi ohikulkija huomautti kerran, että teidän linnuilta puuttuu taluttimet, Iiris sanoo.

Taidatte olla tuttu näky täällä Kontulassa?

– Taitaa olla. Se on jo vähän kiusallista, variksen vihaajia on aika paljon, Jussi sanoo.

Kanahaukka pilasi aamukävelyn

Yle Uutiset lähti sunnuntaina kuvaamaan näkyä. Aivan ei mennyt nappiin.

– Tuollahan toi kanahaukka on edelleenkin, antennin nokassa, sanoo Jussi ja katselee naapuritalon katolle. Samalla seudulla pyörii Jussin mukaan tällä hetkellä ainakin neljä kanahaukan poikasta.

Myös kanahaukat ovat melko tavallinen näky aamukävelyn aikaan. Varikset ovat oppineet seuraamaan teitä ja kanahaukat variksia?

– Me ollaan nyt ilmeisesti osa tätä ekosysteemiä, Jussi naurahtaa.

Aamulla varikset ovat odottamassa, kun Iiris ja Jussi lähtevät koirien kanssa liikkeelle. Ja kun lenkiltä palataan, varikset seuraavat melkein rappuun asti.

– Ja talon toisella puolella tulevat parvekkeelta katsomaan. Että kyllä ne tarkkaan tietävät, missä me asutaan, kertoo Iiris.

Kun ulos päästään niin varikset saattavat muistuttaa paikallaolostaan.

– No juu, ne yleensä tulevat takaapäin ja läppäsevät siivellä olkapäätä, Jussi kertoo.

Kontulan varisshow voi olla tältä syksyltä ohitse, koska ilmojen viilentyessä linnut muuttavat ainakin Suomenlahden eteläpuolelle.

– Yleensä ne ovat talveksi lähteneet, ilmeisesti Viroon. Mutta keväällä on taas ihan sama meininki heti alusta lähtien, Iiris ja Jussi Haltimo kertovat.

Lue seuraavaksi