Mökki ei riittänyt – sukurakas kainuulainen rakensi talonkin Oulujärven kupeeseen

Oulujärven selkä on kajaanilaiselle Juha Kauppiselle tuttu näkymä. Niin tuttu, että järven rannalla mökkeillyt mies päätti rakentaa talonkin kivenheiton päähän.

mökkeily
Kajaanilainen Juha Kauppinen kesämökkinsä kuistilla.
Kajaanilainen Juha Kauppinen sekä asuu että mökkeilee Oulujärven lähellä. Laura Tolonen / Yle

Tyyni kesäilta, sauna ja pulahdus peilityyneen Oulujärveen. Ajatus lämmittää Juha Kauppista vielä talven korvillakin. Kainuun meren merkitys on kajaanilaiselle erityisen suuri, sillä sen rannoilla on tullut vietettyä valtavasti aikaa.

Kauppisen mökki on järven rannalla ja talokin kävelymatkan päässä Vuoreslahden toisella puolella. Vaimon ja kahden koiran kanssa mökkeily ei siksi tarkoitakaan tavanomaista viikonloppua talkootöineen ajomatkan päässä.

– Enemmänkin se on sitä, että päätetään iltasella, että tänään mennään kaikki notskille ja pannaan sauna tulille. Se on enemmänkin ex tempore -matkailua, kun välimatkaa on muutama sata metriä.

Kauppisen mökki on rakennettu 80-luvun alussa ja tuliterässä talossa on vielä viimeisteltävää. Moni onkin ihmetellyt, miksi rakentaa talo niin lähelle vapaa-ajan asuntoa.

Sateinen näkymä Oulujärven rannalta.
Oulujärven maisema on sateisenakin Juha Kauppiselle rakas. Laura Tolonen / Yle

Sukurakkaalle Kauppisen perheelle asia oli kuitenkin selvä.

– Perhettä on lähellä ja muutkin sukulaiset rakentavat lähelle, joten ympäristö on tuttu ja turvallinen. Suku ei aina ole se pahin, vaan meillä on tosi lämpimät suhteet suvun kesken.

Kaverit löytyy löylyistä

Mökki järven äärellä onkin sukulaisten ja kaveripiirin kokoontumispaikka. Mökillä uidaan ja kalastetaan – siellä on vietetty lukuisat kesäillat ja juhannukset.

– Vaikka talo on lähellä, kyllä se porukka tuppaa aina valumaan rantaa myöten. Täältä sitä yleensä tuttavat löytää rannasta nuotiolta tai rantasaunasta.

Kajaanilainen Juha Kauppinen kesämökkinsä pihalla.
Talven ajaksi kesämökin pihapiiri hiljenee. Laura Tolonen / Yle

Mökkeily on Kauppisen perheelle kesäpainotteista, mutta mökkeilykautta jatkaa rantaan rakennettu huvimaja. Onpa mökillä vietetty toisinaan uuttavuottakin.

Luonto mökin pihapiirissä muuttuu, mutta suuria haasteita se ei Kauppisen mukaan aiheuta. Mökin rantaan vyöryvä järvi laittaa toisinaan pihaa uuteen uskoon, mutta senkin kanssa eletään rinta rinnan. Oulujärvi on säännöstelty järvi ja sen säännöstelyvara on 2,7 metriä, joten erilaisiin vedenkorkeuksiin saa tottua.

– Välillä saattaa nuotiopaikka joku talvi tai kesä pyyhkäistyä pois, mutta sitten tehdään uusi, toteaa Kauppinen.