1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Uudet älylasit yhdistävät todellisuuden ja virtuaalimaailman vaikka työssäsi – video

Microsoftin 5 000 euron älylasit vievät käyttäjänsä esimerkiksi laboratorioon työskentelemään, opiskelemaan uusia asioita tai pelaamaan jännittävässä ympäristössä.

tiede
Virtuaalinen koira.

Modernit älylasit avaavat yleistyessään, kehittyessään ja halvetessaan uusia uria oppimiseen, tutkimiseen, työskentelyyn ja viihdemaailmaan. Uusinta uutta on todellisuuden ja virtuaalinäkymän yhdistäminen.

Periaatteessa oma työpisteesi voi olla virtuaalisessa merenrantamaisemassa – sähköiset muistilaput saa yksinkertaisella sormiliikkeellä näköpiiriinsä, ja tuhansien kilometrien päässä oleva työkaveri istuu vieressäsi neuvottelemassa kolmiulotteisena todentuntuisena hahmona. Mukaan saadaan vaikka ylimääräinen asiantuntija helposti.

Nyt tämä on lähempänä todellisuutta. Fotoniikan instituutti Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksella on juuri hankkinut kahdet uudet Microsoftin HoloLens-älylasit, joista kuluttaja joutuu maksamaan 5 000 euron kappalehinnan.

Professori Pasi Vahimaa ja sormiliike, jota älylasit tottelevat.
Professori Pasi Vahimaa ja sormiliike, jota älylasit tottelevat.Janne Ahjopalo / Yle

Haukkuva koira ja virtuaalilaboratorio

Professori Pasi Vahimaa istuttaa älylasit toimittajan päähän. Huoneeseen ilmestyy yhtäkkiä kolmiulotteinen koira, joka istuu tuolilla. Seuraavaksi lasien näkymäksi valitaan yksinkertaisella sormiliikkeellä Fotoniikan instituutin laboratorio.

Optiikan laboratorio on jo viittä vaille valmis kampuksella. Nyt siitä on olemassa myös virtuaaliversio, jota voi tarkastella ja käyttää älylaseilla. Laboratoriossa tutkitaan mikroskoopilla näytteitä ja saadaan tietoa valon ominaisuuksista.

– Tutkijoiden ei tarvitse välttämättä matkustaa Joensuuhun laboratorioon. Näyte laitetaan kyllä konkreettisesti Joensuussa mikroskooppiin, mutta analysointi pystytään tekemään virtuaalilasien avulla vaikka toisella puolella maailmaa kollegoiden kanssa yhdessä keskustellen, kertoo Vahimaa innostuneena.

Optiikan tutkimuslaboratorion virtuaaliversio.
Optiikan tutkimuslaboratorion virtuaaliversio.Janne Ahjopalo / Yle

Virtuaalilaboratorio avaa mahdollisuuksia peruskouluille: lapset voivat tutustua värispektrien ihmeelliseen maailmaan ja vertailla puun lehtiä havainnollisesti huippulaitteilla, vaikka eivät paikan päällä olisikaan.

Ruumiinavauksia ja koirakoulutusta?

Älylasien hyödyntämismahdollisuudet ovat tulevaisuudessa lähes rajattomat.

Treenaavatko lääkäriopiskelijat kohta ruumiinavausta virtuaalisesti tai voiko koirankoulutusta opetella virtuaalilasit silmillään? Arkkitehti testaa, toimivatko tilaratkaisut käytännössä oikeassa elämässä. Myös teollisuustilan robotteja voidaan ohjailla ja liikkua tiloissa virtuaalisesti.

Viihdekäyttö puolestaan voi olla rentoutusta, pelaamista, aikuisviihdettä tai vaikka jännityksen hakemista säpsäyttävillä kauhuefekteillä.

Lue seuraavaksi