Miten käy opintojen? – Opiskelijoiden onnenpuu kuoli yllättäen Sydneyssä

Ulkomaat
Kate Blanchett seisoon yliopiston sisäpihalla jakarandapuun edessä.
Australialainen näyttelijä Kate Blanchett poseeraa marraskuussa 2012 Sydneyn yliopiston pihalla ennen seremoniaa, jossa hän sai kunniatohtorin arvon.Paul Miller / EPA

Australiassa surraan Sydneyn yliopiston 88-vuotiaan jakarandapuun kaatumista.

Puu on ollut sukupolvien ajan keskeinen osa yliopistoelämää ja sen alla on otettu lukemattomia valmistumis- ja hääkuvia. Puu oli listattu yhdeksi Sydneyn merkittävistä puista. (siirryt toiseen palveluun)

Puuhun liittyi myös myytti, jonka mukaan opiskelija epäonnistuu kokeissaan, jos laiminlyö opintojaan puun alkaessa kukkia. Puu kukkii loka–marraskuussa. Marraskuussa on lukuvuoden päättävä tenttikausi.

Yliopisto julkaisi puun äkillisestä kuolemasta tiedotteen (siirryt toiseen palveluun) ja myös tviittasi siitä:

Jakarandapuun kuolema on saanut australialaiset tviittaamaan sen muistoksi. Puuta surevat etenkin entiset ja nykyiset oppilaat.

Kaipaan sinua ja koekauhua, jota yhä koin nähtyäni sinut kukassa, vaikka olen jo aikuinen, tviittasi Penny Oxford:

Toimittaja Mark Di Stefano julkaiasi kuvan yliopiston sisäpihasta jakarandapuun kukkiessa sekä puun katoamisen jälkeen. Lepää rauhassa, kaunis jakarandapuu, hän kirjoitti:

Shane Bazzi totesi surevansa puuta, josta hänellä on paljon kauniita muistoja:

Sydneyn yliopiston kirjastossa harjoittelijana työskentelevä Twitter-käyttäjä Jesse Scare-win kertoo, että ihmiset ovat tuoneet kukkia ja kortteja jakarandapuun muistoksi:

Professori Waterhousen perintö ei ole täysin menetetty

Jakarandapuun istutti vuonna 1928 professori Gowie Waterhouse. Hän oli haaveillut jakarandojen täyttämästä kampuksesta, mutta istutetut puut katosivat mystisesti, kertoo yliopistolla perinnekierroksia järjestävä Craig Barker muun muassa The Sydney Morning Herald (siirryt toiseen palveluun) -lehdeln mukaan.

Syypäiksi epäiltiin keppostelevia oppilaita, mutta todennäköisemmin henkilökunnan jäsenet veivät taimia omiin puutarhoihinsa.

Professori Waterhousen perintö ei ole täysin menetetty jakarandapuun kuoleman myötä, sillä vuonna 2014 siitä otettiin kaksi pistokasta. Paikalle voidaan siten istuttaa uusi samaa perimää oleva puu, kertoo muun muassa The Brisbane Times. (siirryt toiseen palveluun)