Hyviä uutisia: Nuorten työttömyys on hellittämässä Helsingissä

Alle 30-vuotiaiden nuorten työttömyys on pitkästä aikaa kääntynyt laskuun pääkaupungissa.

nuorisotyöttömyys
Sanni Wacklin on kesätyöharjoittelussa Prismassa.
Petri Puskala / Yle

Alle 25-vuotiaiden työttömyys kääntyi pieneen laskuun jo vuosi sitten, mutta 25–29-vuotiaiden kohdalla työttömyyden kasvu taittui vasta tämän vuoden syyskuussa.

Tätä ennen 25–29-vuotiaiden työttömien määrä oli kasvanut Helsingissä yhtäjaksoisesti neljä ja puoli vuotta, kertoo Helsingin kaupungin tietokeskus.

Tietokeskus viittaa työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilastoon, jonka mukaan syyskuussa 2016 25–29-vuotiaita työttömiä oli lähes 8 500, mikä oli kolme prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Helsingin työmarkkinoilla on tietokeskuksen mukaan pientä myönteistä virettä. Myös yleinen taloustilanne edesauttaa työttömyyden vähenemistä. Silti näyttää siltä, että jo kouluttautuneiden nuorten työttömyys pitkittyy, keskus lisää.

Helsinki perusti nuorille Respan

Helsingin kaupunki on yrittänyt auttaa nuoria työelämään Respa-hankkeessa. Muutaman viime vuoden aikana tuhannet alle kolmekymppiset nuoret ovat olleet Respan asiakkaina.

– Hanke on Helsingin kaupungin tapa toteuttaa nuorisotakuuta. Respan asiakkaat ovat vähintään kolme kuukautta työttömänä olleita, alle 30-vuotiaita nuoria, sanoo tietokeskuksen tutkija Minna Salorinne.

Respan asiakkaiden keski-ikä on 23 vuotta. Joukossa on enemmän miehiä kuin naisia. Kolmasosalla on ammatillinen perustutkinto, joka viidennellä korkein koulutus oli lukiotausta, vajaa 30 prosenttia oli peruskoulututkinnon varassa ja korkeakoulututkinto oli yhteensä 14 prosentilla.

Kaikista Respan asiakkaista viidesosalla on kesken jääneitä opintoja.

– Osalla opintojen keskeytyminen aiheutuu oppimisvaikeuksista, tutkija Minna Salorinne sanoo.

Millaisia tuloksia Respan toiminnasta on saatu?

– Voidaan sanoa, että 60 prosenttia nuorista työttömistä on Respan palvelujen jälkeen saanut työpaikan tai tutkintoon johtavan koulutuspaikan, Salorinne toteaa.