Mies, joka ei nouse yrityskaupoilla tulokuninkaaksi tänäkään vuotena

"Moni luulee, että yrittäjät tekevät tätä rahan takia. Se on väärä käsitys", sanoo 68-vuotiaanakin Bella-Veneistänsä kiinni pitävä Raimo Sonninen.

yrityskaupat
Toimitusjohtaja Raimo Sonninen, Bella-Veneet Oy.
Sakari Partanen / Yle

Kun viime vuoden kovatuloisimpien listat julkaistaan tiistaiaamuna, kärjessä näkyy jälleen yrityskaupoilla vaurastuneita yrittäjiä. Viime vuonna Pohjois-Savon verokuninkaiksi nousivat omistuksiaan myyneet lemmikkialan yrittäjät Mustin ja Mirrin Mika Sutisen johdolla.

Yksi mies, joka olisi voinut monenakin vuotena nousta verotilaston kärkeen, mutta ei ole halunnut, on Bella-Veneiden perustaja ja toimitusjohtaja Raimo Sonninen. Yrityksensä autotallista Suomen suurimmaksi aikoinaan kasvattanut Sonninen haluaa 68-vuotiaanakin pitää kiinni työstään.

Kun Bella-Veneet kulki aallonharjalla 2000-luvun puolivälissä, sen amerikkalaisella osaomistajalla Brunswickilla oli osto-optio kaikkiin yhtiön osakkeisiin. Brunswick halusikin ostaa kovassa iskussa olevan venevalmistajan – ei kuitenkaan vasten sen perustajan tahtoa. Sonninen ei suostunut, vaikka olisi netonnut myynnistä kymmeniä miljoonia euroja.

– Ne lähettivät psykiatrin Belgiasta kertomaan, että nyt kun ikää tulee ja kaikki on kunnossa, eikö pitäisi luopua. Sanoin, että ikävä kyllä veneen teko on niin kivaa, että en raaski luopua.

Sen jälkeen optio raukesi ja Bella ajautui vuosia kestäneeseen alamäkeen. Neuvottelut yrityskaupasta jatkuivat, mutta Brunswick päätyi siihen, ettei osto ollut ajankohtaista. Nyt suunta on taas kääntynyt ja Sonninen arvioi yhtiönsä merkityksen jälleen kasvaneen.

Mutta eipä Bellan ostamisesta taida tulla mitään. Sonninen nimittää Bellaa vitsikkäästi startupiksi, koska yrityksessä on meneillään niin monta venemallien kehittämiseen liittyvää uutta viritystä. Hän voisi harkita Bella-Veneiden panemista rahoiksi, kunhan seuraava tyyni vaihe tulee – jos tulee.

– Moni luulee, että yrittäjät tekevät tätä rahan takia. Se on väärä käsitys. Yrittäjä haluaa kokea ja luoda uutta. Se on vähän kuin taiteilija, joka haluaa nähdä, mihin oma tekeminen ja osaaminen kantaa, Sonninen sanoo.

Toimitusjohtaja Raimo Sonninen, Bella-Veneet Oy.
Raimo Sonninen.Sakari Partanen / Yle

Viime vuoden verotiedot julkaistaan tiistaina. Yle Uutisten nettisivuille avataan heti aamukahdeksalta palvelu, josta voi nähdä vuonna 2015 koko maan ja yksittäisten maakuntien eniten ansio- ja pääomatuloa saaneiden nimet. Yle analysoi ja taustoittaa päivän aikana viime vuoden verotietoja eri näkökulmista.