Öljylämmittäjien määrän väheneminen on melkein pysähtynyt

Ihmiset alkavat ottaa uusia lämmitysmenetelmiä käyttöön koko ajan enemmän. Lisäksi päälämmitysmuodon rinnalle otetaan usein toinen järjestelmä.

öljylämmitys
Lämpöpatteri
Arto Loukasmäki / Yle

Lämmitysöljyn hinta on ollut laskussa lähes kaksi vuotta, mutta nyt se näyttää asettuneen paikoilleen. Öljylämmityksestä luopuminen ei edullisen käyttöhinnan vuoksi enää huokuttele, vaan laitteet huolletaan tai vaihdetaan uusiin.

Samaan aikaan kaukolämmön hinta on noussut jo useana vuonna peräkkäin. Lämmityskulujen vertailu on tosin hankalaa, sillä kaukolämmön hinta vaihtelee paljon asuinpaikan mukaan.

– Öljylämmitysmuodon väheneminen on merkittävästi hidastunut. Lisäksi moni on alkanut etsiä täydentäviä lämmitysjärjestelmiä öljyn rinnalle, sanoo Neste oy:n markkinointipäällikkö Jukka Peltoniemi

Uusissa taloissa lämmittää maalämpö

Maalämpö on kasvattanut suosiotaan kovasti viime vuosina. Etelä-Karjalan Energianeuvonnan projektipäällikkö Ville Reinikaisen mukaan trendin huomaa tilastoissa jo selvästi.

– Esimerkiksi vuonna 2015 rakennetuista uusista taloista noin 55 prosentissa päälämmitystapana oli maalämpö. Uskon, että uusissa rakennuksissa tämä taso nyt säilyykin, sanoo Reinikainen.

Etelä-Karjalan energianeuvonnassa on kerrottu ihmisille uusista hybridilämmitysjärjestelmistä, joissa esimerkiksi öljylämmityksen rinnalle otetaan jokin muu lämmitysmuoto.

Yksi suosittu vaihtoehto on ollut ilma-vesilämpöpumppu. Lämpö kerätään ilmasta ja sillä lämmitetään vesikiertojärjestelmän vesi. Kylminä kuukausina sen teho yksin ei riitä. Silloin tarvitaan rinnalle esimerkiksi öljylämmitystä.