Ministeri Risikko: Häiriöitä aiheuttavat turvapaikanhakijat keskitetään tiettyihin vastaanottokeskuksiin

Suomessa varaudutaan siihen, että jännitteisyys vastaanottokeskuksissa lisääntyy. Osassa vastaanottokeskuksista lisätään vartiointi- ja mielenterveyspalveluita.

vastaanottokeskukset
Ministeri Paula Risikko
Ministeri Paula RisikkoPasi Takkunen / Yle

Sisäministeri Paula Risikon mukaan on vaarana, että jatkossa turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksissa jännittyneisyys lisääntyy. Syynä tähän on se, että hakuprosessit ovat pitkittyneet ja monissa vastaanottokeskuksissa on entistä enemmän väkeä.

Lisäksi jännitteitä vastaanottokeskuksiin voi syntyä sen takia, että asiakkaina on samaan aikaan turvapaikkapäätöstä odottavia ja jo päätöksen saaneita turvapaikanhakijoita. Valtaosa kielteisen päätöksen saaneista turvapaikanhakijoista valittaa päätöksestä.

– Me olemme varautumassa siihen, että henkilöt joilla on vakavaa häiriökäyttäytymistä, siirretään ja keskitetään määrättyihin vastaanottokeskuksiin. Mitkä ne vastaanottokeskukset ovat, niistä Maahanmuuttovirasto päättää ja niitä ei vielä ole nimetty, sanoo Risikko.

Risikon mukaan vastaanottokeskuksissa, joihin häiriötä aiheuttavia turvapaikanhakijoita keskitetään, satsataan esimerkiksi vartiointiresursseihin ja myöskin mielenterveyspalveluihin.

– Meillä on jokaisessa vastaanottokeskuksessa tälläkin hetkellä näitä palveluita, mutta niihin sitten keskitetään erityisesti.

Risikon mukaan palautuskeskuksia Suomeen ei ole tarkoitus perustaa. Suomessa kuitenkin varaudutaan myös siihen, että kielteisen päätöksen saaneita turvapaikanhakijoita jää laittomasti maahan. Useat eri ministeriöt ovat laatimassa asiaa koskevaa ohjeistusta.

– Jos tämä ilmiö todentuu, niin ensi vuoden aikana on saatava päätöksiä aikaiseksi, selvittää Risikko varautumissuunnitelmaa.

Risikko muistuttaa, että laittomia pakolaisia uhkaavat monet vaarat, muun muassa ihmiskauppa.