1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Suomen aseviennistä tulossa vuosiraportit eduskunnalle

Eduskunnan puolustusvaliokunta on sopinut sekä puolustus- että ulkoministeriön kanssa Suomen aseviennin tarkemmasta seurannasta.

politiikka
lkka Kanerva
lkka KanervaJarno Kuusinen / AOP

Puolustusvaliokunta sai perjantaina virkamiesselvityksen puolustusmateriaaliviennistä. Valiokunnan puheenjohtajan Ilkka Kanervan (kok.) mukaan samalla sovittiin, että sekä puolustus- että ulkoministeriö raportoivat aseviennistä vuosittain puolustusvaliokunnalle.

Kanerva rinnastaa aseviennistä raportoinnin samaan sarjaan kuin kansainvälisistä, muun muassa Naton kanssa yhteistyössä toteutettavista sotaharjoituksista tiedottamisen.

Ensimmäiset vuosiraportit aseviennistä puolustusvaliokunnan pitäisi saada ensi keväänä.

EU:n keskilinja ei riitä perusteluksi

Poliittisesti herkissä asevientipäätöksissä puolustusvaliokunta saa Kanervan mukaan jatkossa myös ajantasaista tietoa. Kanerva uskoo, että ministeriöissä osataan arvioida, millaisissa tapauksissa aseviennistä on syytä kertoa kiireellisesti eduskunnalle.

Kanervan mielestä esimerkiksi aseviennistä Keski-Aasian Uzbekistanin ja Turkmenistanin kaltaisiin maihin olisi pitänyt kertoa puolustusvaliokunnalle. Sodankäynnin Jemenissä Kanerva linjaa syyksi rajoittaa asevientiä muun muassa Saudi-Arabiaan.

Hallitus on perustellut viimeisimpiä asevientipäätöksiään sillä, että Suomi noudattaa niissä EU:n keskilinjaa. Kanervan mielestä Suomi ei voi kuitenkaan piiloutua epämääräisen EU:n keskilinjan taakse, vaan jokainen asevientipäätös on perusteltava erikseen.

Lue seuraavaksi