"Ei meillä tällaiseen ole aikaa" – Poliisi lopetti perättömän lentokonekaappausepäilyn selvittelyn

Sisä-Suomen poliisi katsoo saaneensa riittävät tiedot, joiden perusteella kaappauskoodi lähti koneesta Ranskan ilmatilassa. Mahdollinen jatkotutkinta jää Ranskan ilmailuviranomaisille.

Kotimaa
Small planet -yhtiön matkustajakone lentokentän platalla.
Kaappausepäily aiheutti ison poliisioperaation Tampereen lentokentällä.Petri Aaltonen / Yle

Sisä-Suomen poliisi on päättänyt lennon LLX5288 johdosta käynnistetyn esiselvityksen. Poliisi katsoo saaneensa riittävät tiedot ja niiden perusteella on pääteltävissä, että koneen kaappausta ilmaiseva koodi on lähtenyt koneesta sen ollessa Ranskan ilmatilassa.

Poliisin tiedotteen mukaan koodin lähtemisen syy ei ole selvinnyt. Ranskan ilmailuviranomaiset tekevät siltä osin jatkotutkinnan - mikäli se on tarpeellista.

Rikoskomisario Jari Kinnusen mukaan poliisilla on parempaakin tekemistä.

– Ei meillä tällaiseen ole aikaa.

Kaappausepäily kohdistui Malagasta Tampereelle matkalla olleeseen lentokoneeseen ja aiheutti ison poliisioperaation Tampereen lentokentällä. Poliisi sai jo matkan varrella tietoa siitä, että kyseessä saattaa olla väärä hälytys. Varautuminen oli kuitenkin tehtävä tositilanteen mukaan

Poliisin selvityksen mukaan koneeseen on kaappauskoodin lähtemisen jälkeen oltu yhteydessä sekä lennonjohdosta että tarkistuslennon suorittaneesta ranskalaisesta hävittäjästä. Koneesta saatujen tietojen perusteella sen sallittiin jatkaa matkaa määränpäähänsä Tampereelle.

Kone on ennen Suomen ilmatilaan saapumista ollut yhteydessä matkan varrella olleisiin lennonjohtoihin. Suomen ilmatilaan tullessaan kone on ollut yhteydessä lennonjohtoon ja tarkistuslennon suorittaneeseen hävittäjään.

Tiedotteen mukaan poliisin, ilmavoimien ja lennonjohdon toiminta Suomessa perustui voimassa oleviin ohjeisiin eikä toiminnasta ei ole aiheutunut vaaraa matkustajille eikä sivullisille.