Analyysi: Katse Suomen rahoitusytimeen – veropäivä kertoo kuka maksaa ja kuinka paljon

Tuoreimmat verotiedot julkaistaan tiistaiaamuna. Tulolistojen kärkeen on odotettavissa näkyviä muutoksia, kirjoittaa taloustoimittaja Antti Parviala.

Verotiedot
Satasen euroja.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Pimentyvään marraskuuhun kuuluu verotietojen julkaiseminen. Verottaja kertoo vuoden 2015 tiedot aamulla kello kahdeksan. Moni kutsuu tapahtumaa katkeruus- tai kateuspäiväksi. Sellaisena sen voi ottaakin, jos haluaa.

Mutta kyseessä on myös avoimuuspäivä. Se valaisee oleellisen osan yhteiskunnan perusteista. Tulot eri muodoissaan ja niistä maksetut verot koskettavat jokaista, niin maksajaa kuin saajaakin.

Yle kertoi eilen miten etujen saaminen ja niiden rahoittaminen jakautuu yhden vuoden aikana. Laskuri kertoi, että kotitaloudet ovat saajan tai maksajan asemassa elämänvaiheestaan riippuen. Joidenkin lukijoiden mielestä tieto on omiaan jakamaan kansaa kahtia ja luomaan vastakkainasettelua.

Tämänkin tiedon voi tulkita monella tavalla, mutta osaltaan se kertoo siitä, että yhteiskunta tukee apua tarvitsevia. Elämän erivaiheissa suurin osa kansasta käy sekä nettomaksajan että -saajan roolissa. Se luo turvallisuutta ja vakautta.

Veropäivänä ollaan oikeudenmukaisuuskysymyksen ytimessä: kuka maksaa ja kuinka paljon. Asian selvittämisen paras keino on avoimuus.

Juuri siksi Yle kertoo tuoreeltaan suurimmat veronmaksajat ja muutokset listan kärjessä.

Odotettavissa on paljon tuttuja yritysjohtajien nimiä, mutta todennäköisesti tavallista enemmän myös uusia ja vähemmän tuttuja nimiä. Perinteisesti suurituloisimpien kärkeen on noustu yrityskauppojen jälkeen. Vuosi sitten Supercellin ja Ledilin myynti jätti vankan jäljen verotietoihin.

Nyt kerrotaan tiedot vuodelta 2015, jolloin yrityskauppojen arvo Suomessa oli koko 2000-luvun ennätystasoa. Se myllertää todennäköisesti top 10 -listaa.

Keskitymme Ylessä myös muuhun kuin tulotilastojen kärkeen. Kysymme esimerkiksi sitä miten hyvin tai huonosti palkitaan kulttuurin tekijöitä tai työmarkkinajärjestöjen johtajia. Tai miten palkitaan maan turvallisuuden hoitamisesta. Tai miten uudet ilmiöt kannattavat taloudellisesti – sitä viitoittavat tubettajien ja e-pelaajien tulot.

Veroista suuri osa kertyy suurelta keskiluokalta. Mittailemme myös sitä, miten sen osuus vertautuu tulokärkeen.

Tarjolla on siis monipuolinen katsaus yhteiskunnan rahoitusytimeen.

Lue myös:

Tässä ovat vuoden 2015 suurituloisimmat – katso koko maan ja maakuntien eniten tienanneet

Pääomatulojen ykkösenä Elektrobit-kaupoilla rahaa takonut Juha Hulkko

Supercell-trio valtasi ansiotulojen kärkisijat