1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. USA:n presidentinvaali

Trumpia tukeva asekauppias Ylelle: "Ennen asiat hoidettiin revolverilla ilman mitään oikeudenkäyntejä"

Länsivirginialainen asekauppias aikoo äänestää presidentiksi Donald Trumpia, jotta rynnäkkökiväärejä saisi myydä jatkossakin. Kansallinen kivääriyhdistys NRA on sijoittanut Trumpin tukemiseen ennätyksellisen paljon rahaa.

USA:n presidentinvaali
Steve Hartman
Yle tapasi asekauppias Steve Hartmanin Länsi-Virginiassa. Hartman ei luota poliitikkoihin, mutta aikoo äänestää Donald Trumpia presidentiksi.

*KEYSER *Pikkukaupungin asekauppaa pyörittävä Steve Hartman ei juuri poliitikoista välitä.

– Rehellisesti sanottuna en luota pätkääkään viranomaisiin, etenkään valtakunnallisiin. Lähes kaikki kaverini ajattelevat samoin.

Yhdysvaltojen suurimman asejärjestön NRA:n paitaan sonnustautunutta asekauppiasta ärsyttää nykymenossa moni asia. Pahimmasta päästä hänen mielestään ovat aselait, ne kun vaihtelevat osavaltioittain.

Hartmanin kauppa sijaitsee Länsi-Virginiassa, mutta Marylandin osavaltioon on vain reilu kilometri matkaa. Hartmania sapettaa, että vain osa hänen myymistään aseista on laillisia Marylandin puolella. Esimerkiksi puoliautomaattiaseista osavaltioissa on eri säännöt.

– Marylandissa poliitikot näkevät tällaisia kiväärejä telkkarissa ja ovat kauhuissaan. Heidän mielestään nämä kaikki ovat rynnäkkökiväärejä, Hartman osoittaa aseita kauppansa hyllyssä.

Hartmanin kotiosavaltiossa Länsi-Virginiassa taas aselait ovat varsin sallivat. Esimerkiksi aseen kantaminen piilossa on sallittua, ja asekauppiaan mukaan se onkin todella tavallista.

– Sanoisin, että yhdeksän kymmenestä kantaa täällä asetta, Hartman arvioi.

Pistooleita asekaupassa.
Pistoolit ovat Länsi-Virginiassa suosittuja aseita, ja niitä pidetään mukana kaikkialla.Antti Kuronen / Yle

Hän esittelee liikkeensä suosittuja pistoolimalleja. Niitä on erikokoisia ja -kaliiperisia.

– Naiset pitävät näitä yleensä käsilaukussa tai taskussa. Joillakin on nilkka- tai kainalokotelo. Tavallisinta on kuitenkin, että miehet pitävät asetta housunkauluksessa. Sitä on mahdotonta huomata paidan alta, Hartman sanoo.

"Aseväkivaltaan voi vastata vain asein"

Steve Hartmanille juuri aselait ovat selkeä todiste poliitikoiden typeryydestä. Kun asemies neljä vuotta sitten tappoi parikymmentä lasta Sandy Hookin koulussa Connecticutissa, poliitikot ryhtyivät vaatimaan tiukennuksia aselakeihin.

Hartmanin mielestä se oli järjetöntä. Hän sanoo suoraan, että aseväkivaltaan voi vastata vain asein.

– Heti Sandy Hookin jälkeen ihmiset ostivat liikkeeni tyhjäksi. Kesti kuukausia ennen kuin sain lisää luoteja ja tarvikkeita, koska tavara oli kaikkialta loppu, Hartman kertoo.

Aseenkanto-oikeus on taattu Yhdysvaltain perustuslaissa. Tämä niin kutsuttu toinen lisäys on monille riittävä syy olla äänestämättä demokraatteja, joiden piirissä halutaan tiukentaa aseenkantomääräyksiä.

Nyt käytävät presidentinvaalit ja kongressivaalit ovat ratkaisevat aselakien tulevaisuuden kannalta. Osapuolet ovat nimittäin liukumassa yhä kauemmas toisistaan.

Kiväärissä lukee God Bless America. Keyser, Länsi-Virginia.
Kiväärissä lukee "God Bless America".Antti Kuronen / Yle

Clinton tiukentaisi, Trump höllentäisi

Republikaanien ote kongressista on estänyt aselakien tiukennukset viime vuosina, vaikka demokraattipresidentti Barack Obama on taistellut niiden puolesta. Jos demokraatit onnistuvat voittamaan presidenttiyden sekä enemmistön kongressiin, tiukennuksia aselakeihin on luvassa.

Demokraattien presidenttiehdokas Hillary Clinton lupaa tehdä aseenostajan taustan selvittämisestä pakollista. Hän on viiteentoista vuoteen ensimmäinen presidenttiehdokas, joka on nostanut aselakien tiukennukset keskeiseksi vaaliteemaksi.

Clinton on voinut tehdä sen, koska yhä useampi amerikkalainen tukee tiukennuksia.

Samaan aikaan aseiden myynti kuitenkin jatkaa kasvuaan. Republikaanien ehdokas Donald Trump on puhunut aseenkanto-oikeuden laajentamisen puolesta, ja vaikutusvaltainen NRA-asejärjestö on sijoittanut ennätykselliset yli 20 miljoona dollaria Trumpin vaalimainoksiin.

NRA:n keskeinen tavoite on Yhdysvaltain korkeimman oikeuden konservatiivienemmistön takaaminen. Aseenkantoasioissa juuri korkein oikeus on keskeinen taho, koska se tulkitsee perustuslakia.

Taannoin menehtynyt konservatiivinen tuomari Antonin Scalia oli tiukka aseenkanto-oikeuden tukija. Jos demokraatit saavat hänen paikkansa, valta korkeimmassa oikeudessa keikahtaa.

Aseita asekaupassa.
Tarjontaa aseliikkeessä Keyserin pikkukaupungissa Länsi-Virginiassa, jonka aselait ovat sallivat. Antti Kuronen / Yle

Asekauppias kaipaa kuria ja järjestystä

Uhkakuvat aselakien tiukentumisesta patistavat asekauppias Steve Hartmanin vaaliuurnille.

– Näistä ehdokkaista minun on valittava Trump. Hän on liikemies, joka sanoo asiat suoraan. Vastapuolen ehdokas sen sijaan on kaksinaamainen petturiämmä, Hartman laukoo.

Trump on puhunut kampanjassaan lain ja järjestyksen palauttamisesta. Hartmanin mielestä tämä on Trumpin tärkein teema aselakien lisäksi.

– En tiedä, miksi kukaan nykyään haluaisi ryhtyä poliisiksi. Kukaan ei puolusta heidän kunniaansa. Poliitikot ovat huolissaan kaikesta muusta, kuten mustien oikeuksista.

Hartman suomii kovin sanoin Black Lives Matter -liikettä. Poliisiväkivaltaa ja rasismia vastaan toimiva mielenosoitusliike sai alkunsa vuonna 2013.

– Kun minä olin nuori, kaikki ihmiset olivat tärkeitä, eivät ainoastaan mustat, keltaiset tai punaiset, sanoo Hartman tuohtuneena.

Hän on sitä mieltä, että mielenosoittajat saisi kaikki laittaa vankilaan.

Keyserissa on reilut 5000 asukasta.
Asekauppias, kokki ja pappi kertovat Keyserin pikkukaupungin elämästä Länsi-Virginiassa. Tehtaita suljetaan ja köyhyys on arkea, mutta aseet käyvät kaupaksi. Keyserin pääosin valkoinen väestö tukee Donald Trumpia. Juttu on esitetty Ylen A-studiossa.

Hartmanin mielestä myös veteraanit on unohdettu Yhdysvalloissa. Aihe saa miehen lähes kyyneliin.

– Toisen maailmansodan veteraaneja ei ole monta jäljellä, Vietnamin veteraaneja jonkin verran. Mutta veteraanien sijaan presidentti Obama haluaa antaa kaikki rahat maahanmuuttajille ja syyrialaisille. Samaan aikaan monet veteraanit eivät pääse edes lääkäriin, hän sanoo.

Asekauppias haikailee 1800-luvun Yhdysvaltoihin, sillä tuolloin kansalaiset johtivat hänen mukaansa maata.

– Silloin ei tarvittu oikeudenkäyntejä. Jos ihmiset näkivät murhan, asia hoidettiin revolverilla. Niin tämä maa luotiin, Hartman sanoo.

Asekauppa Keyserin pikkukaupungissa Länsi-Virginiassa.
Asekauppa Keyserin pikkukaupungissa Länsi-Virginiassa.Antti Kuronen / Yle
Kauriin pää aseliikkeessä.
Appalakkien vuoristossa sijaitsevassa Länsi-Virginiassa kauriinmetsästys on tärkeä harrastus.Antti Kuronen / Yle
Lue seuraavaksi