Raoul Wallenberg julistettiin kuolleeksi

Ruotsin verovirasto yritti saada tietoa Unkarin juutalaisten pelastajana tunnetusta Wallenbergista. Koska mitään ei kuulunut, hänet päätettiin julistaa kuolleeksi.

Unkarin juutalaisten pelastajana tunnettu Raoul Wallenberg . Kuva: Zoltan Mathe / EPA

Ruotsin verovirasto on julistanut diplomaatti Raoul Wallenbergin kuolleeksi, kertoo Expressen (siirryt toiseen palveluun).

Wallenbergin suvun edustaja Martin Gärtner oli pyytänyt verovirastolta kuolleeksi julistamista. Pyynnön johdosta verovirasto oli julkisessa kuulutuksessa pyytänyt Wallenbergia ilmoittautumaan. Virasto pyysi tietoja myös henkilöiltä, jotka mahdollisesti olisivat tienneet hänen olevan elossa.

– Raoul Wallenberg ei ole ilmoittautunut. Mitään muutakaan tietoa ei ole saatu siitä, että hän olisi elossa. Tästä syystä edellytykset kuolleeksi julistamiseksi täyttyvät, tiedottaa verovirasto.

Virasto kirjasi Wallenbergin kuolinpäiväksi 31.7.1952.

Wallenbergin suku julkaisi veroviraston päätöksen kanssa samaan aikaan viestin, jossa todetaan, että "päätöksen myötä Raoul saa levätä rauhassa".

Vuonna 1912 syntynyt Raoul Wallenberg tuli tunnetuksi toiminnastaan toisen maailmansodan aikana Unkarissa. Hän onnistui pelastamaan kymmeniä tuhansia juutalaisia natsi-Saksan juutalaisvainoilta.

Vuoden 1945 alkupuolella hän jäi Budapestiä piirittäneiden neuvostosotilaiden vangiksi. Neuvostoliitossa häntä syytettiin vakoilusta Saksan hyväksi.

Vahvistamattoman tiedon mukaan Wallenberg olisi kuollut moskovalaisessa vankilassa heinäkuussa 1947.