YK jatkaa kemiallisten aseiden tutkimista Syyriassa

Länsimaat olisivat halunneet jatkaa tarkastajien määräaikaa päätettyä pidemmäksi YK:n turvallisuusneuvostossa.

Ulkomaat
Kemiallisten aseiden hävittämiseen erikoistuneen OPCW:n työntekijöitä YK:n autossa Damaskoksessa 3. lokakuuta.
Kemiallisten aseiden hävittämiseen erikoistuneen OPCW:n työntekijöitä YK:n autossa Damaskoksessa 3. lokakuuta.STR / EPA

YK:n turvallisuusneuvosto pidensi maanantaina kemiallisten aseiden käyttöä tutkineiden tarkastajien määräaikaa Syyriassa. Uutistoimisto AP:n mukaan määräaikaa jatkettiin kahdella viikolla.

Tarkastajien tavoitteena on selvittää, ketkä ovat Syyriassa havaittujen kemiallisten iskujen takana.

Ranskan YK-suurlähettiläs Francois Delattre sanoi toimeksiannon laajennuksen olevan vasta ensimmäinen askel.

– Kuten me kaikki tiedämme, Syyriassa on useita tapauksia kemiallisten aseiden käytöstä. On erittäin tärkeää saada tutkijoille yhden vuoden toimeksianto jatkaa näitä tutkimuksia. Pidämme tätä erittäin tärkeänä, Delattre painotti.

Britannian YK-suurlähettiläs Matthew Rycroft puolestaan sanoi, että pidennys oli lyhyempi kuin mitä länsivallat halusivat, mutta ainakin se antaa tarkastajille mahdollisuuden jatkaa työtään.

– Tähän asiaan täytyy palata. On erittäin tärkeä varmistaa, että rangaistaan jokaista, joka osallistuu haitallisten kemiallisten aseiden käyttöön Syyriassa, Rycroft sanoi.

Tutkijat ovat jo todenneet, että Syyrian hallitus on ollut vähintään kolmen iskun takana. Näissä iskuissa on käytetty kloorikaasua. Lisäksi terroristiryhmä Isis on vastuussa ainakin yhdestä iskusta, jossa on käytetty sinappikaasua.

Yhdysvallat, Britannia ja Ranska haluaisivat, että YK:n turvallisuusneuvosto määräisi pakotteita Syyriale hallituksen joukkojen käyttämien kemiallisten aseiden vuoksi. Venäjä, Syyrian läheisin liittolainen, on kuitenkin toistuvasti torjunut pakote-ehdotukset. Tutkijat ovatkin päätelleet, että kemiallisten aseiden takana on presidentti Bashar al-Assad.

Venäjä sen sijaan haluaa laajentaa tarkastajien toimeksiantoa niin, että se kattaisi kemiallisten aseiden käytön tarkastamisen myös Syyrian alueiden ulkopuolella.

Yhdysvaltain suurlähettilään sijainen Michele Sison kuitenkin torjui Venäjän ehdotuksen.

– Voidaan ajatella, että toimeksiantoa tulisi laajentaa ja keskittyä useisiin maihin, mutta aika ja resurssit eivät riitä. Syyrian tilanne on nyt kriittinen ja siksi tutkimusten on syytä keskittyä edelleen Syyriaa, Sison sanoi.

Lähteet: AP