FBI lupaa nopeuttaa Clintonin sähköposteihin liittyvää tutkintaa

Demokraattien presidenttiehdokas Hillary Clinton vaatii vastaehdokkaaltaan republikaanien Donald Trumpilta avoimuutta Venäjä-kytköksistä.

USA:n presidentinvaali
Donald Trumpin ja  Hillary Clintonin vaaliväittely Las Vegasissa.
EPA

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI on luvannut nopeuttaa demokraattien presidenttiehdokas Hillary Clintoniin liittyvien sähköpostitutkimustensa tekemistä. FBI ja erityisesti FBI:n johtaja James Comey on saanut kovaa kritiikkiä Yhdysvalloissa viime perjantaina julkistetuista Clintoniin liittyvistä uusista sähköpostipaljastuksista.

FBI nopeuttaa tutkintaa saadun kritiikin vuoksi, kirjoittaa Los Angeles Times -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Yhdysvaltain oikeusministeriö on luvannut tehdä tiivistä yhteistyötä FBI:n kanssa, että sähköposteihin liittyvää tietoa voitaisiin julkistaa "mahdollisimman pian".

Senaatin lakivaliokuntaa johtava, republikaaninen Iowan senaattori Chuck Grassley vaati FBI:n johtajaa kertomaan enemmän tietoja perjantain paljastukseen liittyen.

– Vaikka olen eri mieltä niiden kanssa, jotka kannattivat FBI:n löydön salaamista vaalien jälkeiseen aikaan saakka, olen samaa mieltä siitä, ettei julkistamisessa kerrottu riittävästi. Valitettavasti kirje ei antanut kongressille ja amerikkalaisille riittävästi tietoa, että he voisivat arvioida sen merkitystä ja vaikutusta, Grassley kirjoitti Comeylle.

Valkoinen talokaan ei vaikuta täysin tyytyväiseltä FBI:n vuosikymmenien lainvalvontamenettelytavan rikkomiseen, kun tutkimus julkistettiin. Comeyn ei kuitenkaan uskota rikkoneen lakia.

– Presidentti Barack Obama ei usko, että FBI:n johtaja James Comey olisi tarkoituksellisesti yrittänyt vaikuttaa vaalien lopputulokseen. Presidentti ei usko, että Comey haluaisi salaa hyödyttää yhtä ehdokasta ja yhtä poliittista puoluetta. Comeylla on kova paikkaa, sillä hänen tulee kyetä puolustamaan toimiaan, sanoi Valkoisen talon tiedottaja Josh Earnest.

Hillary vaatii Trumpilta avoimuutta

Demokraattien presidenttiehdokas Hillary Clinton vaatii kilpakumppaniltaan republikaanien Donald Trumpilta avoimuutta hänen Venäjä-suhteistaan. Hillary twiittasi vaaleihin olevan enää kahdeksan päivää, joten Trumpin on välittömästi julkaistava kaikki siteensä ja yhteytensä Venäjään.

Donald Trumpin kampanjakoneisto puolestaan kiistää muun muassa yhteydet venäläispankkiin, kirjoittaa The Guardian -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Lähteet: Reuters

Lue myös: FBI-johtajan toiminta hämmentää lisää Yhdysvalloissa

Yle Areenassa: _Ääniä Yhdysvalloista -podcast-sarja. Ketkä tukevat Trumpia? Mitä Sandersin kannattajat nyt tekevät? Mikä on valkoinen työväenluokka? Areenassa myös kootusti kaikki vaaleihin liittyvät ääni- ja kuvasisällöt._