Kaivosonnettomuus Kiinassa – ainakin 13 kuollut

Pelastajat etsivät edelleen eloonjääneitä Jinshangoun hiilikaivoksesta.

kaivosonnettomuudet
Kaivostyöntekijöitä.
Työntekijöitä kiinalaiskaivoksen edustalla 1. marraskuuta.Reuters

Kiinan viranomaiset vahvistavat ainakin 13 kuolleen kaivosonnettomuudessa Länsi-Kiinassa, kertoo uutistoimisto AP. Lisäksi ainakin 20 ihmistä on kateissa.

Jinshangoun hiilikaivoksessa Chongqingin alueella tapahtui räjähdys maanantaina ennen puoltapäivää paikallista aikaa. Pelastajat etsivät edelleen tiistaina hiilikaivokseen jääneitä elossa olevia työntekijöitä.

Kaasuräjähdykset aiheutuvat yleensä siitä, että liekki tai sähkökipinä sytyttää hiilijuonteeseen vuotaneen kaasun. Ilmanvaihtojärjestelmillä on tarkoitus estää kaasun jääminen kaivosonkaloihin.

Kiinan valtionhallinto on tilannut kaivoksen työturvallisuudesta selvityksen, samoin onnettomuuden syistä ja uhkasi rangaista vastuullisia. Paikalliset viranoamiset ovat puolestaan määränneet suljettavaksi alle 90 000 tonnia vuodessa tuottavat hiilikaivokset.

Kaivosonnettomuudet ovat melko yleisiä Kiinassa, vaikkakin turvatoimien parantaminen on vähentänyt kuolemantapauksia Kiinan kaivoksissa viime vuosina. Pari viikkoa sitten kaivoksessa tapahtunut kaasuräjähdys tappoi seitsemän ihmistä Lounais-Kiinassa.

Kiina on maailman suurin hiilen tuottaja ja kuluttaja, mutta on ilmoittanut sulkevansa yli tuhat vanhentunutta kaivosta osana laajempaa ylituotannon leikkaussuunnitelmaansa.

Lähteet: AP