1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Risto Siilasmaa: Yrittäjyys on muotia, eikä enää viimeinen vaihtoehto

Tuhannet korkeakoulutetut valmistuvat yhä suoraan työttömyyskortistoon. Joukko yrityselämän konkareita yrittää auttaa nuoria akateemisia löytämään ensimmäisen työpaikan.

Ylen aamu-tv: Risto Siilasmaa mentoroi nuorille töitä
Ylen aamu-tv: Risto Siilasmaa mentoroi nuorille töitä

– Jokainen meistä tarvitsee jonkun, joka uskoo häneen. Kun on lähettänyt sata työhakemusta ja tuntuu, että ei tästä tule mitään, tarvitaan kannustajaa.

Näin sanoo Raija Kemiläinen, Suomen Mentoreiden hallituksen puheenjohtaja. Mentorit ovat kokeneita yritysmaailman jyriä, jotka haluavat auttaa nuoria akateemisia työttömiä.

Yksi vaikutusvaltaisimmista mentoreista on Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa.

– Työttömyys on aika raskas asia, etenkin jos on pitkään hakenut työtä. Kun joku uskoo, tukee, neuvoo – se on valtavan tärkeä asia minäkuvan muodostumiselle.

Siilasmaa lähettää terveisiä työvoimaviranomaisille.

– Viime aikoina on puhuttu paljon työttömien haastattelusta. Toivoisin, että haastattelijat ajattelisivat itsensä myös mentoreina. Työttömältä ei siinä tilanteessa pidä tivata onko hän tehnyt kaiken voitavan, vaan valaa uskoa. Jos haastattelusta tulee ulos sellaisella fiiliksellä, että ainakin yksi ihminen uskoo minuun, silloin työvoimaviranomainen on hoitanut hommansa hienosti.

Mentorointi tuntuu myös toimivan. Siilasmaan mukaan 80 prosenttia mentoroiduista on löytänyt työpaikan.

Raija Kemiläinen huomauttaa, että Suomi tarvitsee jokaisen hyvin koulutetun nuoren, jotta maa saadaan nousuun. Aitiopaikalta maan talouselämää katseleva Risto Siilasmaa näkeekin jo merkkejä paremmasta.

– Yrittäjyyskulttuurin nousu on hienointa, mitä täällä on tapahtunut 20 vuoteen. Yrittäjyydestä on tullut muoti-ilmiö, yrittäjähenkisyydestä arvostettua asia.

Yrittäjyyden arvostuksen kasvu näkyy muun muassa poliittisessa päätöksenteossa. Vieläkin tärkeämpänä hän pitää nuorten asennemuutosta.

– Merkittävä osa yliopisto-opiskelijoista kokee, että heistä voisi tulla yrittäjiä. Kun itse opiskelin teknillisessä korkeakoulussa, yrittäjä oli henkilö, joka oli epäonnistunut saamaan oikeita töitä.

Hakuaika mentoriksi ja mentoroitavaksi eli aktoriksi on parhaillaan käynnissä.