1. yle.fi
  2. Uutiset

Irakin erikoisjoukot päässeet Mosuliin – kohtaavat rajua vastarintaa

Irakin erikoisjoukkojen kenraali kertoo, että hänen joukkonsa ovat Mosulin kaupungin rajojen sisäpuolella. Isis on asettanut katujen varsille pommeja.

Mosul
Irakin armeijan sotilaita panssaroidun miehistönkuljetusvaunun päällä.
Irakin armeijan sotilaat Mosuliin johtajan tien varrella Pohjois-Irakissa 31. lokakuuta 2016.EPA/Ahmed Jalil

Irakin erikoisjoukkojen kenraali Sami al-Ardi kertoo uutistoimisto AP:lle joukkojensa etenemisestä Mosulin laitamilta kaupungin sisäpuolelle. Al-Aridin mukaan Mosulia hallussaan pitävien Isisin joukkojen vastarinta on voimakasta.

Myös Irakin erikoisjoukkojen mukana liikkuva Britannian yleisradioyhtiön BBC:n toimittaja (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että Irakin joukot ovat päässeet ensimmäistä kertaa Mosulin kaupungin sisälle. Hänkin kertoo Isisin kapinallisten voimakkaasta vastarinnasta:

Kenraali al-Aridin mukaan Irakin joukot ovat päässeet Mosulissa Gogjalin-alueelle ja etenevät syvemmälle kaupunkiin.

Isis rakentanut betoniesteitä

Isisin taistelijat ovat rakentaneet betoniesteitä etenemisen estämiseksi. Lisäksi kaupunkiin johtavien teiden varsille on asetettu pommeja.

Isis on vastannut Irakin erikoisjoukkojen tykistö-, tankki- ja konekivääritulitukseen muun muassa singoilla. Kaupungin laidalla olevien rakennusten luota nousee tulituksen nostattamaa savua.

Irakin erikoisjoukkojen johtajan mukaan operaatio kaupungin valtaamiseksi alkoi tiistaiaamuna.

Irakin pääministeri vaatii Isisiä antautumaan

Irakin pääministeri on kehottanut Isisiä antautumaan.

– Isisillä ei ole vaihtoehtoa. Heidän on joko antauduttava tai kuoltava. Me saarramme Isisin eivätkä he pääse pakenemaan, sotilasasuinen pääministeri Haider al-Abadi sanoi Irakin valtiontelevision haastattelussa. Al-Abadi on Irakin asevoimien komentaja.

Mosulissa arvioidaan olevan tuhansia Isisin taistelijoita ja noin puolitoista miljoonaa siviiliä.

Irakin armeijan mukaan sen joukot ovat aiemmin saaneet hallintaansa kyliä Mosulin itä-, pohjois- ja eteläpuolella.

Irakin joukkojen lisäksi kurdien peshmerga-taistelijat, sunniheimot sekä shiiataistelijat ovat jo yli kahden viikon ajan lähestyneet Mosulia eri ilmansuunnista. Mosulin valtauksen odotetaan kestävän jopa kuukausia.

Päivitetty klo 11:50 Myös AP vahvistaa Irakin erikoisjoukkojen etenemisen klo 11.15: BBC:n mukaan Irakin erikoisjoukot Mosulin sisällä

Lähteet: AP, BBC

Lue seuraavaksi