1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Helsingin seudun liikenne (HSL)

Bussien aikataulut arvoitus Helsingissä – pysäkkinäytöt pimeinä ja sekaisin jopa viikkoja

Bussipysäkkien näytöissä aikataulujen sijaan näkyvät "matomerkit" ja sekavat ennusteet liittyvät HSL:n lippu- ja informaatiojärjestelmän uudistukseen.

Kuva: Juha Kivioja / Yle

Helsingin seudun bussiliikenteen pysäkkinäytöt, jotka ilmoittavat ajoneuvon saapumisajan pysäkille, ovat viime aikoina olleet usein pimeinä tai antaneet epäluotettavaa tietoa. Myös Tilde-merkkiä eli matosymbolia on näkynyt pysäkkien näyttötauluilla. Merkki kertoo siitä, ettei ajoneuvon liikkeistä ole saatavilla reaaliaikaista tietoa.

HSL:n informaatiojärjestelmistä vastaavan ryhmän päällikkö Kerkko Vanhanen myöntää, että ongelmia on.

– Kyllä, ongelmat ovat tiedossa. Häiriöitä on esiintynyt paljon erityisesti ydinkeskustassa. Aloitamme tällä viikolla yli sadan pysäkkinäytön tarkistamisen.

Tilde-merkit, pimeät näytöt ja sekavat ennusteet liittyvät HSL:n lippu- ja informaatiojärjestelmän suureen uudistukseen.

– Tämän ylimenokauden aikana tietyillä näytöillä ei valitettavasti pystytä näyttämään ennustetta entiseen tapaan, Vanhanen sanoo.

Milloin aikataulunäyttöjen kohdalla päästään normaalitilanteeseen?

– Pimentyneiden tai vikatilassa olevien näyttöjen osalta ongelmat ratkeavat noin kahden viikon sisällä. Matomerkkien kohdalla häiriön kesto on kuukaudesta pariin kuukauteen, Vanhanen sanoo.

Epämääräiset merkit tai pimeät näytöt ovat olleet viime päivinä arkea Helsingissä. Kuva: Mari Sarolahti / Yle

Uusi järjestelmä otetaan näillä näkymin käyttöön vuoden 2018 alussa. Tuolloin aikatauluennusteet voidaan laskea noin kahdeksalle tuhannelle HSL:n pysäkille. Reaaliaikainen tieto pitäisi siinä vaiheessa olla käytössä sekä pysäkkinäytöillä että reittioppaassa.

Jatkossa saman järjestelmän alle tulevat sekä Helsinki, Espoo, Vantaa, Kerava että Kirkkonummi.

Samalla muuttuu myös lippujen hinnoittelu, HSL:n Kerkko Vanhanen muistuttaa.

– Lippujen hintavyöhykkeet eivät uudistuksen jälkeen enää noudata kuntarajoja. Jos asuu esimerkiksi Helsingissä Pitäjänmäellä ja lähipalvelut sijaitsevat Espoon Leppävaarassa, matkan voi tehdä kunnan sisäisen matkan hinnalla. Tämä on selvä parannus.