1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Verotiedot

Yritysmaailmassa rikastuneet miehet kovatuloisimpia Pirkanmaalla

Miesvoittoisen listan kärjessä on kiinteistö- ja rahoitusalalla toimiva Jouni Oja yli kahdeksan miljoonan euron pääomatuloillaan.

Alle 250 euron palautukset menevät helposti kulutukseen, mutta isommat, yli tuhannen euron palautukset käytetään useammin säästämiseen ja sijoittamiseen Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Viime vuoden verotietojen mukaan suurituloisten kärkipaikkoja pitävät Pirkanmaalla yritysjohtajat.

Pirkanmaan suurituloisin oli Jouni Oja, joka sai pääomatuloja hiukan yli kahdeksan miljoonaa euroa. Oja toimii kiinteistö- ja rahoitusalalla. Hän on rahoitusyhtiö Kivainvestin toimitusjohtaja ja jääkiekkoseura Tapparan taustayhtiön, Tamhockey Oy:n hallituksen jäsen.

Toiseksi eniten verotettavaa tuloa oli ohjelmisto- ja pelialalla työskentelevällä Mika Heikinheimolla, jonka pääomatulot olivat vajaat 6,4 miljoonaa euroa. Heikinheimo myi viime vuonna osuutensa ohjelmistotalo Symbiosta. Tällä hetkellä hän on opetusteknologiayritys BeiZin toimitusjohtaja.

Kolmanneksi eniten pääomatuloja sai vaateyhtiö Reima-Tutasta tunnettu Pentti Hurmerinta, reilut 5,2 miljoonaa euroa.

Pirkanmaan suurituloisimpien ryhmä on miesvoittoinen. Kun huomioidaan sekä ansio- että pääomatulot, kymmenen kovatuloisimman kärkeen mahtuu kaksi naista. Kolmenkymmenen parhaiten tienaavan joukossa naisia on neljä.

Miljoona-ansiot harvassa

Yli miljoonan ansiotulot tienanneita oli Pirkanmaalla kaksi.

Eniten ansaitsi Vesa Koivula, joka on muun muassa Hämeen laaturemontin hallituksen jäsen. Hän sai ansiotuloina reilut 1,5 miljoonaa euroa. Koivula jäi eläkkeelle rakennuskonevuokraamo Cramon toimitusjohtajan tehtävästä viime vuonna.

Toinen yli miljoonan ansiotulot tienannut oli Nordean varatoimitusjohtaja Ari Kaperi 1,2 miljoonalla eurolla. Kolmantena tietoalan yritys Solibri Oy:n Anne Urrila vajaalla 900 000 eurolla.

Viiden joukkoon mahtuu myös Nokian Renkaiden entinen toimitusjohtaja Kim Gran. Syksyllä 2014 eläkkeelle jääneen Granin ansiotulot nousivat yli 800 000 euroon.

Videopelien suunnittelu toi isot tulot

Nuorin parhaiten tienanneiden listalla on vuonna 1986 syntynyt Otto-Ville Ojala.

Hänellä oli viime vuonna ansiotuloja lähes 870 000 euroa eikä lainkaan pääomatuloja. Tuloillaan hän ylsi Pirkanmaan ansiotulolistalla neljänneksi heti Urrilan jälkeen.

Kauppalehden mukaan Ojala on yksityinen elinkeinonharjoittaja, jonka toimialaa on ohjelmistojen suunnittelu ja valmistus.