Naali yritti pesintää 20 vuoden jälkeen - kamera tallensi telmintää Utsjoella

Naali on yhä harvinaisempi vieras Suomen pohjoisilla tunturialueilla. Edellinen varma poikuehavainto on 20 vuoden takaa.

naali
naalit utsjoki WWF
Naalit leikkivät hangella Utsjoella keväällä 2016.Metsähallitus / WWF

Naali eli napakettu on vaarassa kadota pohjoismaista ja Suomessa sitä tapaa harvakseltaan Suomen pohjoisimpien kuntien eli Utsjoen, Inarin ja Enontekiön tunturialueilla. Edellinen varma pesintähavainto Suomessa on vuodelta 1996.

Maailman luonnonsäätiö WWF:n rahoittaman ja Metsähallituksen ylläpitämän riistakameran kuvat kertovat pesinnän olleen tänä vuonna kuitenkin lähempänä kuin kahteenkymmeneen vuoteen. Riistakamera vietiin Utsjoella maastoon sen jälkeen, kun Metsähallituksen työntekijä näki naalin keväällä livahtavan pesäkoloon.

– Riistakameralle tallentui päivittäin jopa satoja kuvia kahdesta naalista, valkoisesta ja tummasta. Naalit leikkivät ja telmivät yhdessä ja kaikesta saattoi päätellä pesinnän olevan lähellä. Valitettavasti historiaa ei tehty, sillä toinen yksilö katosi, kertoo WWF:n ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen.

WWF:ssä uskotaan, että pesintä voi vihdoin onnistua lähivuosina. Ruotsin ja Norjan puolella naalikanta on lievässä kasvussa ja naaleja vaeltelee toisinaan ravinnon perässä myös Suomeen. Naalikantaan vaikuttaa saatavilla olevan ravinnon eli myyrien ja sopulien määrä. WWF on myös vienyt Pohjois-Lappiin ruokinta-automaatteja napaketuille.

Naalia uhkaa esimerkiksi ilmastonmuutoksen myötä pohjoista kohti levittäytynyt ja naalin pesimäalueita vallannut kettu.

WWF on kouluttanut vapaaehtoisia tarkistamaan pesäkoloja. Tolvasen mukaan Suomesta on löydetty satoja pesäluolastoja. Monet niistä ovat nykynaalien esi-isien kaivamia ja useita vuosikymmeniä, joskus jopa satoja vuosia vanhoja.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus