1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. suurituloiset

Suuri veropäivä: Kaikki Ylen jutut silmäätekevien tuloista täällä

Suurituloisimmat liikepohatat, poliitikot, viihdejulkkikset, naiset ja muut mielenkiintoiset ovat kootusti tässä.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

**Uutisympäristö täyttyy **tänään verouutisista. Rummutukseen on ainakin neljä hyvää syytä oikeudenmukaisuuden näkökulmasta.

Sadan suurituloisimman joukko keräsi ansio- ja pääomatuloja 757 miljoonaa euroa. Pelkästään heidän veroillaan maksaisi pari pysäkinväliä Länsimetrosta – luonteva vertaus, kun he asuvat lähes järjestään Helsingin seudulla. Tässä 100 suurituloisinta.

Tuhannen eniten ansaitsevan suomalaisen yhteenlasketut tulot nousivat viime vuonna korkeammalle tasolle kuin vielä kertaakaan 2010-luvulla..

Viime vuoden suurimmat pääomatulot olivat Elektrobit-kaupalla kymmeniä miljoonia kauhoneella Juha Hulkolla. Myös pääministeri Juha Sipilällä on ollut lujat siteet yhtiöön. Myös isä ja poika Ollila ovat pääomatulojen kärkeä.

Peliyhtiö Supercellin kerma eli Ilkka Paananen (kuvassa oik.), Mikko Kodisoja ja Lassi Louhento miehittää ansiotulolistan kärkikolmikon. Supercellin troikasta jokaisella on isompi tilipussi kuin viime vuoden ykkösellä. Toimitusjohtaja Ilkka Paanasen laskennallinen 7 000 euron tuntipalkka jää kauas Jorma Ollilan ennätyksestä.

**Yli miljoonan euron vuosipalkkaa **nosti jo yli sata suomalaista.

Naisista paras palkka oli miljoona-ansioiden Supercell-päälliköllä, kun pääomatulojen tuttu kuningatar oli Sanoma-perijätär Rafaela Seppälä (kuvassa kesk.). Naisten määrä 100 suurituloisimman joukossa putosi kolmeentoista.

Hartwallin suvulla on rahakkain kuolinpesä.

Koomikoista Sami Hedbergin hauskuutukset poikivat miehelle yli 500 000 euroa. 365 keikan vuosikiertue kannatti.

Taiteilijoistakin moni tienasi viime vuonna yli satatuhatta euroa, Vesa-Matti Loiri etunenässä

**Nettijulkkikset **ansaitsevat parhaimmillaan kuusinumeroisia summia. Sotaverkkopeli Counter-Strike toi ammattipelaaja Aleksi Jallille mahtipalkkaa ja lifestyle-blogi rikastutti Xenia Anderssonia.

Yhteiskunnan pyörittäjät

Nämä yritykset maksoivat eniten yhteisöveroa – Supercell tilitti valtiolle enemmän miljoonia kuin Nordea, vaikka peliyhtiön tulo oli pienempi **Ruokakauppa **kiilasi Keskon ja S-ryhmän voimin suurimpien veronmaksajien kymmenen joukkoon.

Kauppakeskuksia ja kerrotaloja nousee kasvukeskuksiin kovaa vauhtia, täältä näet rakennuspomojen ansiot. Tämän linkin takaa löytyy puolestaan valtionyhtiöiden pomojen Top 10.

Ay-pomojen muhkeat, satojentuhansien tulot kalpenivat elinkeinoelämää johtavan EK:n Jyri Häkämiehen tilinauhaan nähden.

Mauno Koiviston kova pankkipomon eläke tekee hänestä kovatuloisimman presidentin: Hän tienasi parhaiten, eniten pääomatuloja Tarja Halosella.

Jaguarilla ajeleva Eero Lehti on Suomen rikkain kansanedustaja. Anne Bernerin bisneksistä kotiutui yli 400 000 euroa.

**Media-alan **parhaat tienestit olivat Alma Median toimitusjohtajalla Kai Telanteella, kun Ylen pomopalkat asettuivat tilaston keskivaiheille.

Oletko sinä itse yhteiskunnan kermankuorija vai laskunmaksaja? Hae vastaus Ylen veronmaksajakoneella.