Clintonin "toinen tytär" päätyi kohun keskiöön – joutuuko luottoavustaja lähtemään?

Hillary Clintonin kannoilla nähdään usein vaalikampanjan kakkospomo Huma Abedin. Nyt Yhdysvalloissa pohditaan, onko Abedinista tullut sähköpostikohun myötä Clintonille ylitsepääsemätön rasite.

Huma Abedinin kuvaillaan olevan kuin varjo, aina Hillary Clintonin takana. Kuva: Andrew Gombert / EPA

Kun presidentinvaaleihin on alle viikko aikaa, Yhdysvalloissa puhutaan jälleen demokraattien ehdokkaan Hillary Clintonin sähköposteista.

Tuorein kohu tuntunee Clintonin kampanjan kakkospomosta Huma Abedinista erityisen kipeältä.

Ensinnäkin kohu luonnollisesti vahingoittaa Clintonin kampanjaa.

Toiseksi sähköpostit löytyivät Abedinin muutama kuukausi sitten jättämän aviomiehen, Anthony Weinerin tietokoneelta, jota myös Abedin käytti. Weineria tutkitaan, sillä tämän epäillään lähettäneen sopimattomia viestejä alaikäiselle tytölle.

Nyt FBI siis käy läpi 650 000 koneelta löytynyttä sähköpostia, joiden joukossa on mahdollisesti tuhansia Abedinin ja Clintonin toisilleen lähettämiä sähköposteja.

Joku toinen olisi saattanut joutua jättämään korkean profiilin tehtävän vaalikampanjassa ja ottamaan syyt niskoilleen turvallisuuskäytäntöjen mahdollisesta rikkomisesta.

Huma Abedin ei kuitenkaan ole kuka tahansa.

Yhdessä Clintonin kanssa yli 20 vuotta

Huma Abedin oli 19-vuotias tavatessaan Hillary Clintonin.

Oli vuosi 1996 ja ulkomaanreportteri Christiane Amanpouria ihaillut, George Washingtonin yliopistossa opiskellut nuori nainen oli pettynyt.

Ystävänsä kehotuksesta harjoittelupaikkaa Valkoisessa talossa hakenut Abedin ei ollut päässyt toivomaansa pestiin presidentin lehdistötoimistossa, vaan oli tullut valituksi Clintonin, tuolloin Yhdysvaltain ensimmäisen naisen toimistoon.

Parikymmentä vuotta myöhemmin Abedinin paikka on yhä Clintonin toimistossa. Toimiston sijainti vain on vuosien mittaan muuttunut Clintonin työtehtävien myötä.

Nyt 41-vuotiaan Abedinin koko työura linkittyy jollain tapaa Clintoniin – ja Abedin on siis viettänyt elämästään puolet Clintonin rinnalla. Tehtävänimikkeet ovat vaihdelleet: Abedin on ollut muun muassa Clintonin erityisavustaja, vanhempi neuvonantaja ja varahenkilöstöpäällikkö.

Parhaillaan Washingtonissa arvaillaan, mikä olisi Abedinin titteli, jos Clinton valittaisiin presidentiksi.

Esimerkiksi The Washington Post -lehti arvelee (siirryt toiseen palveluun), ettei Abedinille olisi luvassa tehtävää, johon vaaditaan senaatin hyväksyntä, vaan hän jatkaisi Clintonin oikeana kätenä. Aivan kuten tähänkin asti.

Kuva YK:n yleiskokouksesta syyskuulta 2010 kertoo paljon Huma Abedininin ja Hillary Clintonin suhteesta. Abedin, tuolloin Clintonin esikunnan kakkosjohtaja, on aina kuiskausetäisyydellä. Kuva: Peter Foley / EPA

Clintonin varjo

Huma Abedin on pitkä, tumma ja tyylikäs – ja lähes aina Clintonin kannoilla.

Verkkolehti Politico (siirryt toiseen palveluun) kutsuu Abedinia "haamuksi". San Francison entinen pormestari Gavin Newsom kuvailee monitaitoista Abedinia (siirryt toiseen palveluun) "poliittiseksi linkkuveitseksi".

Presidentti Bill Clintonin entinen neuvonantaja taas näkee Abedinin Vanity Fair -lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan "mini-Hillaryna". Toisten mukaan Abedin ja Clinton ovat yhtä läheisiä kuin siskokset. Jotkut näkevät Abedinin olevan Clintoneille kuin toinen tytär.

– En ole varma, voisiko Hillary lähteä ulos talosta ilman Humaa, totesi Clintonin neuvonantaja Mandy Grunwald Voguessa syksyllä 2007 julkaistussa artikkelissa (siirryt toiseen palveluun).

– Jos ilmaistointi on liian kylmällä, Huma on paikalla huivin kanssa. Hän on aina kolme askelta Hillaryn edellä, Grunwald kuvaili.

Samassa artikkelissa Abedin itse toteaa, ettei mikään tehtävä ole hänelle liian pieni.

Kuvailtiin Abedinia miten vain, yksi on varmaa: Hillary Clintonin puheille pääsee parhaiten Abedinin kautta ja Abedinin mielipide on Clintonille tärkeä. Tämän paljastavat myös lukuisat vuoden mittaan julkaistut sähköpostit.

Kohuja tehtaileva aviomies

Naiseksi, joka on joutunut useamman kohun keskiöön, on Abedin ollut itse äänessä kenties yllättävänkin vähän. Silloinkin, kun Abedin on joutunut ääneen, se on tapahtunut käytännössä pakon edessä.

Yhteisten vuosien lisäksi Abedinia ja Clintonia nimittäin yhdistävät aviomiesten järjestämät, epämiellyttävät kohut.

Siinä missä Bill Clinton sekaantui Valkoiseen taloon harjoittelijaksi tulleeseen Monica Lewinskyyn, on Abenidinin entisellä puolisolla Anthony Weinerilla taipumus lähetellä seksuaalisesti vihjailevia viestejä muille kuin omalle vaimolleen.

Toukokuussa 2016 Huma Abedin ja Anthony Weiner edustivat vielä yhdessä Met-taidemuseon gaalassa. Kuva: Justin Lane / EPA

Abedin ja Weiner tapasivat ensimmäisen kerran demokraattisen puolueen tapahtumassa kesällä 2001. Romanttiseksi suhde muuttui vasta useamman vuoden kuluttua, Clintonin ensimmäisen presidenttikampanjan aikaan.

Kun Abedin ja Anthony Weiner menivät naimisiin kesällä 2010, Bill Clinton vihki parin.

– Minulla on yksi tytär, mutta jos minulla olisi toinen, se olisi Huma, sanoi häissä puhunut Hillary Clinton.

Kongressiedustaja Weiner ja Clintonin oikea käsi Abedin olivat politiikan valtapari, jolle loistavana jatkuvan tulevaisuuden povaaminen oli helppoa. Sitten täydellisyyteen tuli särö.

Ensimmäinen, vuonna 2011 julki tullut tieto "seksiviestittelystä", sai Weinerin eroamaan kongressista. Toinen, vuonna 2013 julki tullut viestittely nimimerkillä "Carlos Danger", tuhosi yrityksen päästä New Yorkin pormestariksi ja takaisin politiikkaan.

Kahden ensimmäisen kohun aikana Abedin pysyi sitkeästi miehensä rinnalla. Ja antoi anteeksi.

Vielä heinäkuussa 2013 Huma Abedin seisoi seksiviestejä lähetelleen miehensä Anthony Weinerin rinnalla. Kuva: Andrew Kelly / EPA

– Meidän avioliitossamme, kuten monen muunkin, on ollut ylä- ja alamäkiä. (...) Anthony on tehnyt kamalia virheitä, sekä ennen eroaan kongressista että sen jälkeen. (...) Mutta haluan sanoa, että rakastan häntä, olen antanut hänelle anteeksi, uskon häneen ja kuten olemme sanoneet alusta saakka, aiomme mennä eteenpäin, Abedin lausui tiedotustilaisuudessa heinäkuussa 2013 (siirryt toiseen palveluun).

Kolmas, elokuussa julki tullut kohu, oli liikaa. Abedin ilmoitti eroavansa Weinerista päivä sen jälkeen, kun New York Post -lehti (siirryt toiseen palveluun)julkaisi juttunsa jossa Weinerin kerrottiin lähettäneen alatyylisiä viestejä ja kuvia toiselle naiselle.

Huomiota herättänyt muslimitausta

Miehensä seikkailujen lisäksi Abedin on joutunut setvimään myös omaan henkilöhistoriaansa liittyviä väitteitä.

Valtaosan lapsuudestaan Saudi-Arabiassa asunutta, arabiaa puhuvaa ja itseään hartaaksi muslimiksi kuvailevaa Abedinia on syytetty kytköksistä islamistiseen Muslimiveljeskuntaan. Muutaman republikaanin vuonna 2012 masinoimassa kohussa Abedinia kuitenkin puolusti muun muassa republikaanisenaattori John McCain, joka sanoi olevansa ylpeä siitä, että tuntee Abedinin.

Sama syytös nousi uudelleen pintaan loppukesästä, mutta sekä faktojen tarkistukseen perehtynyt Politifact (siirryt toiseen palveluun) että Washington Post -lehden faktantarkistajat (siirryt toiseen palveluun) ovat kumonneet väitteet perättöminä.

Huma Abedin on kiertänyt Hillary Clintonin mukana käytännössä koko tämän vaalikampanjan ajan.

Myös Abedinin samanaikaisesta työskentelystä lukuisille työnantajille on käynnissä tutkinta.

Ulkoministeriön viime vuonna käynnistämä tutkinta selvittää, miten Abedin on voinut työskennellä yhtä aikaa niin Clintoneiden säätiössä, ulkoministeriössä, Clintonin toimistossa kuin konsulttifirma Teneossa.

Entä seuraavaksi?

Vaaleihin on aikaa enää päiviä.

Ja koska Huma Abedin ei ole kuka tahansa vaikuttaa epätodennäköiseltä, että Clinton uhraisi luottonaisensa sammuttaakseen sähköpostikohun.

– Tietenkin me tuemme häntä, Clintonin kampanjapäällikkö John Podesta vastasi viikonloppuna kysyttäessä (siirryt toiseen palveluun), aikooko Abedin irtautua kampanjasta.

On mahdollista, että sähköpostikohu on viimeinen niitti sille, ettei Abedin päätyisi virallisiin johtotehtäviin, jos Clinton valittaisiin Valkoiseen taloon.

Toisaalta Abedinin ja Clintonin suhde on vankka ja lojaalius selvästi vastavuoroista.

– Huma Abedinilla on 20-vuotiaan naisen energia, 30-vuotiaan naisen itseluottamus, 40-vuotiaan naisen kokemus ja 50-vuotiaan naisen arvokkuus. Hän on ajaton. Hän on lyömätön yhdistelmä tasapainoa, kiltteyttä ja älykkyyttä, ja olen onnekas, että hän on työskennellyt kanssani vuosikymmenen ajan, vastasi Clinton Voguelle syksyllä 2007.

Kiinnostavampaa kuin Abedinin mahdollinen titteli Clintonin mahdollisessa hallinnossa saattaa kuitenkin olla se, mitä Abedin tekee sitten, kun Clintonin poliittinen ura päättyy.

Sillä etenkin Washingtonin mittapuulla 41-vuotias Abedin on vielä hyvin nuori.

Huma Abedin oli Hillary Clintonin tukena muun muassa lokakuussa 2015, kun Clintonin sähköpostikohua käsiteltiin ensimmäisen kerran. Kuva: Michael Reynolds / EPA

Juttua varten on hyödynnetty seuraavia lähteitä: