Hyppää sisältöön

Älä sössi oikeusjuttuasi – käräjäkonkareiden viisi vinkkiä

Voiko oikeussaliin astunut tunaroida juttunsa jo ensimmäisellä suunavauksellaan? Kyllä voi. Miten vältät katastrofin? Tässä käräjäkonkareiden viisi vinkkiä.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka / Timo Kallio

Suomalaisten käräjäsalien käytöstavat ovat jääneet monelle vieraiksi. Amerikkalaisten tv-sarjojen villi draama ei meillä toimi.

Mitkä ovat käräjäkäyttäytymisen, käräjäsalietiketin, suurimmat sudenkuopat?

Yle Uutiset kysyi kahdelta pitkän linjan käräjäkonkarilta, mitä käräjäsaliin astuvan tulee tajuta, jotta hänen juttunsa ei kaadu ainakaan oman hölmöilyn takia.

Seuraavassa juuri eläkkeelle jääneen turkulaisen asianajajan Olavi Höltän ja Varsinais-Suomen käräjäoikeuden laamannin Asko Nurmen vinkit.

1. Älä öykkäröi

– Suomen käräjäsaleissa ei juosta ympyrää eikä huudeta. Myös rehvakkaat lausunnot lehdistössä kesken oikeudenkäynnin ovat sopimattomia. (Olavi Hölttä)

– Hyvään käräjäkäytökseen kuuluu maltti, kuunteleminen, ammatillisuus, asiallisuus – ja pokerinaama. (Asko Nurmi)

2. Älä näyttele

– Avustajan näyttävä lavashow on pelkkää pelehtimistä omalle päämiehelle. Ei näitä ”huippulakimiehiä” oikeussalissa kukaan kaipaa. (Olavi Hölttä)

– Ei ole meillä meno sama kuin jenkkidraamoissa. Elokuvissa juttu on voitettu, kun lautamiehet kyynelehtivät. Ei se ainakaan täällä Pohjolassa niin mene. (Asko Nurmi)

3. Älä provosoidu – älä provosoi

– Ammattilainen malttaa mielensä. Ikinä ei saa provosoitua. Jos vastapuolen avustaja rähjää, se sataa suoraan oman päämiehen laariin. (Olavi Hölttä)

– Provosoiminen on lähes varma merkki siitä, että itsellä on jotakin salattavaa. Se on sumutusta. (Asko Nurmi)

4. Älä tunteile

– Käräjäsalissa ei pidetä liikuttavia puheita ääni väristen. (Olavi Hölttä)

– Tunteellinen tuomari on yhtä hirvittävä tapaus kuin juoppo kirurgi. Tunteilu on ymmärrettävää ja sallittua vain jutun asianosaisille, ei käräjäsalissa työtään tekeville lakimiehille. (Asko Nurmi)

5. Hallitse asiasi

– Pitää tuntea juttu, pitää tuntea laki ja pitää tuntea juttuun liittyvä oikeuskäytäntö. On oltava hereillä, ei saa nukahtaa. (Olavi Hölttä)

– Jos avustajalta on kateissa sekä jutun juju että sen juridiikka, huonosti siinä tuppaa käymään. Avustajan on oltava kartalla. (Asko Nurmi)