1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomen kuuluisimman kalakukkoleipurin syntymästä 125 vuotta – katso videolta Hanna Partasen oma tyylinäyte

Kalakukkoleipuri Hanna Partanen on osa suomalaista ruokahistoriaa. Hänen aikanaan savolainen peruseväs levisi muuallakin maassa tunnetuksi perinneruoaksi.

kalakukko
Hanna Partanen
Tässä Ylen arkistohelmessä vilahtaa myös kalakukkojen äiti Hanna Partanen itse. Video on peräisin vuonna 1958 lähetetystä ohjelmasta "Herkkujen herkku – muikkukukko".

Kuopion Kasarmikadulla Hanna Partasen leipomossa kukkojen teko aloitetaan jo heti aamuneljän jälkeen.

Kukkoja on valmistettu samoissa tiloissa 1930-luvun alusta ja legendaarinen paistouuni on edelleen alkuperäinen ulkoa, vaikka sisuskaluja sentään on uusittu määrävuosin. Uunia lämmitetään pitkillä leppähaloilla Hannan perinnettä kunnioittaen. Myös reseptit ovat alkuperäisiä.

Ensimmäinen työntekijä saapui kello neljä.
Kalakukkoleipomon työpäivä alkaa, kun me muut vielä nukumme.Toni Pitkänen / Yle

Leipomotyöntekijä Suvi Tikkanen arvostaa kovasti leipomon vanhoja perinteitä.

– Mitäpä niitä reseptejä muuttelemaan, hyväksi todettu on hyvä aina.

Tikkanen kertoo, että nykyisin kalakukko maistuu kaikenikäisille, ja ikähaitari on iso. Hänen oma suosikkinsa on muikkukukko.

Suvi Tikkanen aloittaa työpäivänsä uuninlämmityksellä.
– Meillä on täällä hyvä henki, kehuu Suvi Tikkanen.Toni Pitkänen / Yle

Hanna Partasen nimeä edelleen kantava kalakukkoleipomo työllistää kesäisin parikymmentä ihmistä. Ympärivuotisia työntekijöitä on kymmenen.

– Kyllähän sitä kaikkensa antaa tällaisen yrityksen eteen, näinkin pitkään kun se on toiminut, Suvi Tikkanen sanoo.

Hän on työskennellyt kalakukkoleipomossa yli kymmenen vuotta.

Kuuma uuni.
Toni Pitkänen / Yle

Tiiia Rinneaho on saanut aamun aikana puoli seitsemään mennessä ensimmäisen ahvenkukkosatsin muhimaan uuniin; kalakukot saavat tekeytyä leppeässä lämmössä 12 tuntia. Rinneahon oma suosikki on juuri ahvenkukko.

– Kouluaikoina sitä haki lihapiirakan torilta ja nyt sitten itse tekee näitä Hannan perinteisiä tuotteita. Kyllähän tämä aika hienoa työtä on.

Marko Lindqvistin tehtäviin kuuluu kukkojen ohessa myös munkkien ja lihapiirakoiden teko. Niiden lisäksi leipomossa tehdään riisipiirakoitakin.

Partasia jo neljäs sukupolvi ruorissa

Kalakukon perusainekset pöydällä.
Toni Pitkänen / Yle

Hanna Partasen kalakukkoleipomon toimitusjohtajana on kolme vuotta toiminut Perttu Partanen. Hän edustaa neljättä sukupolvea Partasia yrityksen johdossa. 32-vuotias Perttu Partanen on kuullut vuonna 1969 kuolleesta isomummostaan monia tarinoita.

– Hanna oli hyvin perhekeskeinen ihminen ja ennen kaikkea työtä pelkäämätön. Kukkojen ottaminen uunista saattoi mennä yöhön, eikä se ollut Hannalle ongelma.

Lanttukukko.
Toni Pitkänen / Yle

Hanna niitti vähitellen mainetta maukkailla kukoillaan, joita hän kauppasi miehensä Augustin kanssa Kuopion torilla. Niiden myötä savolainen peruseväs levisi myös muualle Suomeen ja nykyisin kalakukko on rekisteröity myös Euroopan unionin aidoksi perinteiseksi tuotteeksi.

– Kyllähän tämä Kuopion keskustassa on aika uniikki juttu myös tällainen pihapiiri nykyisin, ilman muuta se halutaan pitää ennallaan.

Perttu Partasen mukaan monille asiakkaille on tosi tärkeää, että kaikki muukin tehdään Hannan perinteiden mukaisesti.

Hanna Partasen syntymästä on 1.11.2016 kulunut 125 vuotta.

Lue seuraavaksi