Vegaaneilla on nykyisin helpompaa: ennakkoasenteet pehmenneet ja ruokavalikoima laajentunut

Kiinnostus vegaanista ruokavaliota kohtaan on kasvanut, ja se näkyy myös ruokakaupoissa sekä ravintoloissa.

veganismi
Erilaisia papuja, linssejä ja herneitä.
Vegaani voi valita proteiininlähteensä useista eri vaihtoehdoista.Comstock

Moni vegaanista ruokavaliota noudattava on huomannut selvän asennemuutoksen parin viime vuoden aikana. Jos ennen joutui jatkuvasti selittelemään eläinperäisiä tuotteita välttävää ruokavaliota, niin nykyisin vegaani kohtaa enemmän ymmärrystä.

– Kyllä kiinnostus on kasvanut vegaanista ruokaa kohtaan. Asenne on nykyään positiivisempi, ja takavuosiin verrattuna on paljon enemmän halua kokeilla ja tutustua vegaanisiin tuotteisiin, toteaa Vegaaniliiton puheenjohtaja Sari Komulainen.

Nykyisten ravitsemussuositustenkin mukaan vegaaniruokavalio sopii kaikenikäisille, kunhan se toteutetaan oikein.

– Vegaaninen ruokavalio alkaa varmasti sitäkin kautta olla entistä hyväksytympää, Komulainen uskoo.

Pohjoisessa kiinnostusta kursseille

Innostus näkyy selvimmin isoissa eteläisissä kaupungeissa, mutta kasvisruoka kiinnostaa aiempaa enemmän myös pohjoisessa. Vegaanisia raakaravintokursseja Kemissä ja Torniossa vetävä Tarja Sipilä kertoo, että kursseilla on ollut satoja osallistujia, ja kysyntää on jatkuvasti enemmän.

Sipilä piti Kemissä vähän aikaa myös kasvis- ja raakaruokaravintolaa, jonka hän kuitenkin lopetti suuresta suosiosta huolimatta. Suositun ravintolan pyörittäminen pienissä tiloissa vei liikaa aikaa ja olisi vaatinut laajentamista. Lisäksi kate jäi pienemmäksi kuin sekaruokaa tarjoavissa ravintoloissa.

Sipilä kuitenkin toivoo, että toiminta saataisiin jatkumaan jossain vaiheessa Kemissä, sillä asiakkaista ei ainakaan ollut pulaa.

– Jopa miesasiakkaidenkin määrä kasvoi koko ajan. Enkä minä ole sanonut ehdotonta ei:tä ravintolan pyörittämiselle joskus tulevaisuudessa, Sipilä kertoo.

Vegaaniksi kasvissyönnin kautta

Kemiläinen Kaisa Kari on ollut kasvissyöjä jo monta vuotta, mutta vegaaniksi hän ryhtyi vuosi sitten. Karin mukaan vegaanin elämä on nykyisin todella helppoa.

Kaisa Kari
Kaisa KariJari Vesa

– Ihan kaiken voi korvata vegaanisilla tuotteilla. Nythän tämä vegaaninen ajatusmalli on vasta vuoden sisällä alkanut kukoistaa. Kaupat notkuvat vegaanisia tuotteita, joten vegaanisuus on maailman helpointa, Kari vakuuttaa.

Ennakkoluuloista ei toki ole vieläkään päästy kokonaan eroon, sen on Karikin saanut huomata. Mutta kun pelkästään kasvisravintoon perustuvaa ruokavaliota noudattaa huolellisesti, ei ole syytä huoleen. Proteiiniakin saa kasvikunnan tuotteista helposti.

– Tästä löytyy valtavasti taulukoita netistä. Itse olen vähän huono vegaani, koska kiinnitän niihin liian vähän huomiota, mutta nytkin voin hyvin ja olen eläväinen pienestä flunssasta huolimatta. Hyvin olen pärjännyt, Kari huomauttaa hymyillen.

Marraskuun ensimmäisenä päivänä vietetään maailman vegaanipäivää.