1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kasvisruoat

Nuoret pitäisi saada syömään enemmän kasviksia – "Ajattelin että voi ei"

Kajaanilaiset nuoret osallistuvat projektiin, jossa suunnitellaan kasvisten käyttöä aterioilla. Ennakkoluulot näkyvät – joitakin projekti on innostanut, toisia taas ei.

kasvisruoat
Bataattikeitto on yksi opiskelijoiden lempiruuista.
Bataatti-porkkanasosekeitto on opiskelijoiden mieleen. Se tulee todennäköisesti myös opiskelijaravintolan ruokalistalle.Elisa Kinnunen / Yle

Kainuun ammattiopiston opetuskeittiössä käy hulina, kun nuoret valmistavat päivällistä. Keittiössä pilkotaan, keitetään ja paistetaan kaikkea munakoisosta lähtien härkikseen ja mifuun.

Tavallista terveellisemmät raaka-aineet liittyvät projektiin, jossa nuoria innostetaan käyttämään enemmän kasviksia ja suunnittelemaan itse ruoka-annoksia. Monet nuoret syövät kasviksia alle puolet suositusta vähemmän. Kokiksi opiskeleva Erin Heikkinen kertoo, että kasvisvaihtoehdot ovat tuntuneet mukavilta.

– Normaalisti aina syö lihaa, niin mukava kokeilla tällaisia kasvisvaihtoehtoa.

Heikkinen kertoo, että hänellä oli jonkin verran ennakkoluuloja täysin kasvispohjaisia ruokia kohtaan.

Erin Heikkilä kypsentää härkistä.
Erin Heikkinen kertoo, että omat ennakkoluulot ovat murtuneet projektin myötä.Elisa Kinnunen / Yle

– Ajattelin, että voi ei, maistuvatko ne edes hyviltä, kun on tottunut syömään lihaa. Mutta on ollut ihan hyviä kokemuksia nyt, kun on tehty tätä projektia.

Heikkinen ajattelee, että voisi jatkossakin tehdä enemmän kasvisruokia, sillä raaka-aineita on helppo valmistaa. Keittiössä maustaminen on tärkeää, sillä esimerkiksi härkäpavuista tehdyssä härkiksessä on hieman erilainen maku kuin lihassa. Tulevan kokin mukaan papu maistuu ruuasta, mutta se on silti hyvää.

Tutuista lemppareista kasvisvaihtoehtoja

Projektiin onkin otettu mukaan myös uudenlaisia kasvisproteiineja, joilla pystytään korvaamaan lihatuotteita. Aterioissa on käytetty muun muassa härkistä sekä kaurasta tehtyä nyhtökauraa. Projektin projektipäällikkö Susanna Ihanus toivoo, että näin ennakkoluulot kasvisruokapäiviä kohtaan murenisivat.

– Tavoitteena ei ole, että kaikki annokset olisivat täysin kasvisruokaa, mutta että kasvisten osuutta esimerkiksi lounasruokailuissa lisättäisiin, Ihanus sanoo.

Esimerkiksi suosikkiruoka kanakastiketta on muokattu kasvisruuaksi käyttämällä härkistä.

– Tavoitteena on tutustuttaa nuoria uusiin kasviksiin ja kehitellä jo olemassa olevista lempiruoista ihan uusia kasvisvoittoisia ruokalajeja.

Eija Pylvänäinen on Kainuun ammattiopiston ryhmänohjaaja. Hän kertoo, että projekti on saanut hyvän vastaanoton.
Ryhmänohjaaja Eija Pylvänäinen kertoo, että uudet ruoka-aineet herättivät aluksi hämmennystä. Kokemus on ollut kuitenkin opettavainen.Elisa Kinnunen / Yle

Ihanus sanoo, että ennakkoluulot kasvisruokia kohtaan ovat vahvoja. Moni saattaa esimerkiksi ajatella, että kasvisruuasta ei voi tulla täyteen. Ennakkoluulojen takia myös innostus osallistua projektiin on ollut vaihtelevaa.

– Tietenkin osa on lähtenyt innostuneesti mukaan, osa taas ei välttämättä niinkään innostuneesti. Totta kai jokaisen omia makumieltymyksiä tulee kunnioittaa, mutta projektin tavoitteena on, että voitaisiin monipuolistaa ja ainakin rohkaista kokeilemaan uudenlaisia ruokalajeja.

Taustalla huoli nuorten syömisestä

Nuoret suunnittelevat Kainuun ammattiopistossa uusia ruoka-annoksia NuHeViMa-projektin tiimoilta. Projektin tavoitteena on lisätä nuorten tietoisuutta hedelmien, marjojen ja vihannesten terveellisyydestä sekä saada nuoret osallistumaan ruoka-annosten suunnitteluun.

Ajattelin, että voi ei, maistuvatko ne edes hyviltä, kun on tottunut syömään lihaa.

Erin Heikkinen

Projektin taustalla on huoli nuorten syömisestä, kertoo projektipäällikkö Susanna Ihanus Turun yliopiston Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksesta.

– Niin aiempien tutkimusten kuin meidän seurantatutkimuksenkin mukaan nuoret syövät aivan liian vähän kasviksia eli hedelmiä, vihanneksia ja marjoja. Jos suositus on se viisi annosta päivässä, nuorten omien vastausten mukaan nuoret syövät noin 1–2 annosta kasviksia päivässä, Ihanus kertoo.

Bataatti-porkkanasosekeittoa tehtiin Kajaanissa.
Bataatti-porkkanakeitto on yksi opiskelijoiden lemppareista. Opiskelijoiden kehittämä resepti päätyy todennäköisesti myös ruokalistalle.Kainuun ammattiopisto

NuHeViMa-hanketta rahoittaa Maa- ja metästalousministeriö sekä Ruokaketju-hankkeet. Projekti jatkuu vielä vuoden 2017 loppuun, minkä jälkeen rahoitus päättyy. Ihanus kertoo, että terveellisen ruokavalion edistämisen lisäksi tavoitteena myös luoda kouluille vinkkejä siihen, kuinka tietoa voidaan levittää toisen asteen opiskelijoiden keskuudessa. Tieto tuleekin kouluille vapaaseen käyttöön projektin loputtua.

Eri kouluissa valtakunnallista projektia toteutetaan eri tavoilla. Kainuussa ravintola-alan opiskelijat pääsivät itse kokkailemaan kasvisruokia, mutta aiheeseen tutustutetaan myös lukiolaisia ja muiden alojen opiskelijoita.

Lue seuraavaksi