"Ei siihen tarvita kuin se puun kokoinen rako" – taitava kaupunkimetsuri kaataa puun kuin puun

Viime vuosien rajut myrskyt ovat saaneet kiinteistönomistajat tarkkailemaan pihapuitaan. Vanhat ja kookkaat puut uhkaavat rakennuksia - ja puista aiheutuvista ongelmista vastaa aina tontin omistaja.

Kotimaa
Metssuri kiivennyt puuhun
Petri Ylinen sanoo, että illalla ei tarvitse lähteä lenkille, kun on keikkunut ensin päivän puussa moottorisahan kanssa.Pasi Takkunen / Yle

Hakalan omakotitalon pihalla Seinäjoella varaudutaan syksyn myrskyihin. Tontin rajalla vuosikymmeniä kasvaneet puut on päätetty kaataa. Kaatotuomio on luettu kahdelle koivulle ja kahdelle kuuselle. Metsuritiimi on kutsuttu paikalle.

– Ne ovat tällä alueella aivan täysin yksinäisiä puita ja jos tulee raju myrskytuuli, niin ne kaatuvat meidän talon päälle, sanoo Irma Hakala.

Paikalle tullut metsurikaksikko Petri Ylinen ja Tomi Rantanen ymmärtää Hakalan huolen. Puut ovat vanhoja ja hyvin massiivisia. Kaatuessaan ne voisivat saada pahaa jälkeä aikaiseksi ja jos puista aiheutuu ongelmia, niistä vastaa tontin omistaja.

Ahtaat paikat

Ylinen ja Rantanen mittailevat ennen kaatourakkaan ryhtymistä tarkkaan tonttia ja kaadettavia puita. Tilaa ei ole paljon.

– Ei täällä tilaa ole oikein mihinkään päin, tarkkaan pitää katsoa mihin päin kaadetaan.

Rantasen mukaan kaupunkialueella omakotitonteilla yleensäkin paikat ovat ahtaat. Tontit ovat pieniä ja lisäksi puiden kaatamista hankaloittavat monenlaiset rakennelmat. Pihoilta löytyy terasseja, huvimajoja, kasvihuoneita.

Hakalan tontilla joudutaan kiipeilemään ja lyhentämään puuta pala kerrallaan. Tilanne on sillä tavalla poikkeuksellinen, että useimmissa kohteissa puut saadaan kuitenkin kaadettua suorana.

– Ei siihen tarvita kuin se puun mittainen rako, voi olla ahdaskin, kunhan pituus riittää.

Metsuri korkealla puussa.
Pasi Takkunen / Yle

Tiimityötä

Ongelmapuita kaatamaan tarvitaan kahden metsurin tiimi. Toinen on korkealla puussa moottorisahan kanssa ja toinen maassa pitelemässä ohjaus- ja turvanaruja.

Petri Ylinen kiipeää moottorisahan kanssa liki 30-metriseen koivuun, noin 20 metrin korkeudelle. Kiipeäminen onnistuu piikkikengillä. Nillkoissa olevat piikit pureutuvat tukevasti koivun runkoon. Tomi Rantanen on naruissa kiinni. Puumiehen ja maamiehen ajatusten pitää kulkea samaa rataa.

– Asialla pitää olla, ettei tule vahinkoa, sanoo Rantanen.

Työturvallisuus on ykkösasia ongelmapuiden kaatamisessa. Vaaran paikkoja on useita. Ylisen mukaan ihmiset tuntevat yleensä hyvin rajansa ja kutsuvat ammattilaisen paikalle, kun kaadettavana on iso puu.

– Kun puu mene suureksi, niin kyllä aika moni isäntä nöyrtyy sen alla ja tajuaa, että sen kaatamiseen tarvitaan erityisosaamista ja -välineistöä. Pelkkä saha ei siinä riitä.

Kasvihuoneeseen ei naarmuakaan

Hakalan puutarhassa on kasvihuone, jonka Irma Hakala olisi ollut valmis uhraamaan.

– Sanoin pojille, että ei haittaa, vaikka kasvihuone menee hajalle. Se on muovia ja uudet muovit voidaan laittaa ensi kesänä. Pojat kuitenkin tuumasivat, että heillä ei ole ollut tapana hajottaa kasvihuoneita, nauraa tyytyväinen puutarhuri.

Kaadettu koivu omakotitaloalueella.
Pasi Takkunen / Yle

Valtava koivu kaatuu siististi. Ensin lähtee seitsemän-kahdeksan metrin pala, sitten viisi metriä ja sen jälkeen loppu runko mahtuukin jo kaatumaan suorana. Kasvihuone säilyy ehjänä.

Irma Hakalan toivomukesta kannot saavat jäädä paikalleen. Kantojen päälle on suunniteltu jo ensi kesäksi kukka-asetelmia.

Ylisellä ja Rantalalla on riittänyt töitä ongelmapuiden kaadossa. Myrskytuulet eivät ole ainoa kiinteistön omistajien huolenaihe. Rakennusten lähellä olevista puista halutaan eroon myös siksi, että niiden juuret voivat tukkia salaojia ja siitepöly ja lehdet rasittaa kattoa.