Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinto Norjaan

Hymyilevä mies jäi nuolemaan näppejään. Suomalaiset eivät menestyneet muissakaan palkintosarjoissa.

kulttuuri
Louder Than Bombs.
Gabriel Byrne elokuvassa Louder Than Bombs.Jacob Ihre / Motlys AS

Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2016 elokuvapalkinnon sai ensimmäisenä norjalaisena elokuvana koskaan Louder Than Bombs.

Jo aiemmin tunnustusta keränneen draamaelokuvan ohjaaja-käsikirjoittaja on Joachim Trier, käsikirjoittaja Eskil Vogt sekä tuottaja Thomas Robsahm. Miehet jakavat noin 47 000 euron palkinnon keskenään.

Palkinnonjakotilaisuus pidettiin Kööpenhaminassa Pohjoismaiden ministerineuvoston istunnon yhteydessä.

Pohjoimaiden neuvoston elokuvapalkinnosta kilpaili viisi kansallisten raatien valitsemaa elokuvaa jokaisesta Pohjoismaasta. Suomen ehdokas oli, sekin jo useita kansainvälisiä palkintoja saanut, Juho Kuosmasen ja Mikko Myllylahden käsikirjoittama ja Kuosmasen ohjaama Hymyilevä mies.

Elokuvasta Hymyilevä mies
Elokuvayhtiö Aamu / Sami Kuokkanen

"Louder Than Bombs murskaa kliseitä"

Louder Than Bombs on kuvaus isän ja kahden pojan kohtaamisesta kolme vuotta kuuluisan sotavalokuvaaja-äidin kuoleman jälkeen. Miehet pyrkivät lähentymään, mutta välejä hiertävät kaikkien erilaiset muistot kuolleesta läheisestään.

Palkintolautakunta hehkuttaa voittajaelokuvan edustavan uutta tarinankerronnan tasoa: "Louder Than Bombsin monisäikeinen rakenne, tunteiden syväluotaus ja kyky murskata kliseitä kelpaisivat kaikki maailman elokuvakoulujen opetussuunnitelmaan”.

New Yorkiin sijoittuva elokuva mielletään norjalaiseksi, vaikka filmi on englanninkielinen ja sen ohjaaja Joachim Trier on alun perin tanskalainen. Louder Than Bombsin pääosissa näyttelevät maailmanluokan tähdet Isabelle Huppert ja Gabriel Byrne.

Louder Than Bombs kilpaili vuonna 2015 myös Cannesin pääsarjassa, ensimmäisenä norjalaisena elokuvana 36 vuoteen. Se on myyty 92 maahan.

Louder Than Bombs.
Isabelle Huppert elokuvassa Louder Than Bombs.Jacob Ihre / Motlys AS

Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinto kuuluu alan tavoitelluimpiin eurooppalaisiin palkintoihin. Se jaettiin nyt 13. kerran. Palkinto on mennyt viisi kertaa Tanskaan ja neljä kertaa Ruotsiin. Islantilainen elokuva on voittanut kahdesti, muun muassa Fúsi (Virgin Mountain) viime vuonna.

Suomi on voittanut palkinnon kerran, vuonna 2002, kun se jaettiin ensimmäisen kerran. Voittajaelokuva oli Aki Kaurismäen, sittemmin maamme kansainvälisesti menestyneimpiin elokuviin lukeutunut, Mies vailla menneisyyttä.

Kirjallisuuspalkinto runoille Ruotsiin

Elokuvapalkinnon lisäksi Pohjoismaiden neuvosto jakoi palkinnot kirjallisuudessa sekä lasten- ja nuortenkirjallisuudessa, musiikissa sekä luonto-ja ympäristopalkinnon.

Kirjallisuuspalkinnon sai ruotsalainen runoilija, proosa- ja näytelmäkirjailija sekä kääntäjä Katarina Frostenson, toistaiseksi suomentamattomalla, runokokoelmallaan Sånger och formler.

Suomen ehdokas kisassa oli Sirpa Kähkönen romaanillaan Graniittimies. Teos oli vuoden 2014 Finlandia-palkintoehdokas.

Pohjoismaiden neuvoston lasten- nuortenkirjallisuuspalkinto meni Islantiin kirjailija Arnar Már Arngrimssonille ja hänen esikoisteokselleen Sølvi, sagaen om et ungt menneske.

Sarjan suomalaisedustajat olivat Tomi Kontio ja Elina Warsta teoksellaan Koira nimeltään Kissa sekä Sanna Tahvanainen ja Jenny Lucander Lohikäärmeunillaan.

Musiikkipalkinto ja ympäristöpalkinto Tanskaan

Tanskalaissäveltäjä Hans Abrahamsenille myönnettiin Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinto laulusarjastaan Let me tell you. Palkinnosta kilpaili kaikkiaan 12 säveltäjää. Suomesta ehdolla olivat harmonikansoittaja-säveltäjä Antti Paalanen kolmannella soololevyllään Meluta sekä Sebastian Fagerlund fagotille ja orkesterille säveltämällään konsertolla Mana.

Ympäristö-ja luontopalkinnosta kilpaili yhdeksän projektia. Sarjan voitti tanskalaisten Stian Olesenin ja Kalus Pedersenin Too Good To Go. Se on sovellus, joka mahdollistaa ruoan ostamisen edullisesti ennen ravintolan sulkemisaikaa ja vähentää näin ruokahävikkiä.

Suomalaiskilpailijat sarjassa olivat Aidon-yritys älykkäiden sähkömittareidensa ansioista sekä kansainvälinen Eno-verkkokoulu.

Suomi pärjännyt kirjallisuudessa ja musiikissa

Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinto on jaettu vuodesta 1962. Suomalainen kirjailija on saanut palkinnon yhdeksän kertaa, viimeksi Kjell Westö kaksi vuotta sitten romaanillaan Kangastus 38.

Muut palkinnon saaneet suomalaiskirjailijat ovat Sofi Oksanen, Kari Hotakainen, Tua Forsström, Antti Tuuri, Bo Carpelan, Hannu Salama, Veijo Meri sekä Väinö Linna.

Pohjoismaiden neuvoston ensimmäisen, vuonna 2013 jaetun, lasten-ja nuortenkirjapalkinnon saivat suomalaiset Seita Vuorela ja Jani Ikonen romaanillaan Karikko.

Musiikki-kategoriassa Pohjoismaiden neuvoston palkinto on osunut Suomeen myös yhdeksän kertaa. Sen ovat saaneet säveltäjät Joonas Kokkonen, Aulis Sallinen, Magnus Lindberg, Erik Bergman ja Kaija Saariaho. Muita palkittuja ovat viulisti Pekka Kuusisto, klarinetisti Kari Kriikku, kapellimestari Leif Segerstam sekä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri.