Valtionyhtiöiden pomojen Top 10 – kahdella yli miljoonan euron palkkatulot

Valtionyhtiöiden toimitusjohtajista suurimmat palkkatulot viime vuonna saivat Nesteen ja Fortumin toimitusjohtajat. Ainoa kärkikymmenikön nainen on Alkon toimitusjohtaja.

talous
Matti Lievonen ja Pekka Lundmark.
Valtionyhtiöiden toimitusjohtajista suurimmat palkkatulot vuonna 2015 saivat Nesteen toimitusjohtaja Matti Lievonen ja Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark.Yle Uutisgrafiikka

Valtionyhtiöiden johdon palkat ovat olleet kestopuheenaihe jo pitkään. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on linjannut muun muassa, että yritysjohdon irtisanomiskorvauksia pienennetään.

Pääministerin haastattelutunnilla syyskuun alussa Sipilä otti myös kantaa Veikkauksen uuden toimitusjohtajan palkkaan. Toimitusjohtaja Olli Sarekosken 32 000 euron kuukausipalkkaa hän piti kovana, ja tokaisi että "sillä saa noin kolme pääministeriä".

Kymmenen kärjessä

Valtionyhtiöiden toimitusjohtajista kaksi yltää miljoonaluokkaan ansiotuloilla mitattuna.

Kärkeä pitää kirkkaasti energiayhtiö Nesteen toimitusjohtaja Matti Lievonen. Hänen palkkansa oli viime vuoden verotietojen mukaan 1,6 miljoonaa euroa. Veroja Lievonen maksoi hieman yli 800 000 euroa, kun hänellä oli pääomatuloja noin 32 000 euroa. Veroprosentti hänellä oli 48,7.

Toisena palkkalistalla on energiayhtiö Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark, jonka ansiotulo oli 1,0 miljoonaa euroa. Hänen veroprosenttinsa oli 48,2, kun palkkatuloihin on lisätty runsaan 213 000 euron pääomatulot.

Kolmantena listalla on Finnairin toimitusjohtaja Pekka Vauramo, jonka ansiot olivat runsaan 820 000 euroa.

Seuraavaksi eniten ansaitsi viime vuonna junayhtiö VR:stä kesällä pääomasijoitusyhtiö Tritoniin siirtynyt Mikael Aro, jonka ansiot viime vuonna tulivat vielä junayhtiöstä. Valtio maksoi hänelle palkkaa hieman yli 800 000 euroa.

Valtion asekonserni Patrian toimitusjohtaja Olli Isotalo ansaitsi viime vuonna noin 690 000 euroa. Tosin Isotalon viime vuoden ansiotulot kertyivät konepajayhtiö Cargotecistä, mistä hän siirtyi Patriaan, kun Heikki Allonen jäi eläkkeelle Patriasta tänä kesänä.

Posti Groupin Heikki Malinen ansaitsi palkkatuloja viime vuonna noin 620 000 euroa.

Ainoa nainen Alkon Hille Korhonen

Ainoa nainen kymmenen kärjessä listalla on Alkon toimitusjohtaja Hille Korhonen, jonka palkka viime vuonna oli noin 460 000 euroa. Samaa suuruusluokkaa on turveyhtiö Vapon toimitusjohtajan Tomi Yli-Kyynyn palkka, noin 445 000 euroa.

Veikkauksen Juha Koposen ansiotulot olivat puolestaan 420 000 euroa.

Valtion lentokenttiä operoivan Finavian toimitusjohtaja Kari Savolainen sai viime vuonna palkkaa lähes tasan 400 000 euroa.