1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuolemaantuomittu Robert Pruett löysi elämälleen uuden merkityksen kuolemansellissä

Robert Pruett on odottanut teloitustaan 14 vuotta ja väittää edelleen olevansa syytön. Yhdysvalloissa on vapautettu 156 kuolemaantuomittua syytteistä vuoden 1976 jälkeen.

Perjantai
Perjantai: Perjantai-dokkari: Kuolemaantuomittu
Perjantai: Perjantai-dokkari: Kuolemaantuomittu

Perunoita ja kananmunia. Se oli Robert Pruettin viimeinen ateria, joka hänelle tarjoiltiin ennen teloitusta Teksasin Huntsvillen vankilassa 28. huhtikuuta 2015.

Sitten vankilaviranomaiset kertoivat, ettei häntä teloitetakaan – vielä.

Yhdysvalloissa kuolemaantuomitut viruvat eristysselleissään keskimäärin noin 16 vuotta odottamassa teloitusta.

37-vuotias Robert Pruett on elänyt 14 vuotta elämästään kuolemansellissä, ja hänen teloituspäiväänsä on lykätty jo viisi kertaa. Hän ei jaksa olla tilanteestaan ahdistunut. Hän toivottaa kaikki lisäpäivät tervetulleiksi.

Robert Pruettin kädet.
Kati Laukkanen / Yle

Pruett sanoo, että hänen elämästään on tullut itse asiassa mielekkäämpää kuolemansellissä.

– Ihmisten on vaikeaa uskoa, että voin olla positiivinen ja optimistinen. Olen kuitenkin löytänyt tässä tilanteessa merkitystä elämääni, Pruett sanoo Allan B. Polunsky Unit -vankilassa Teksasissa.

Pruett kertoo, että hän on kuolemaa odottaessaan lukenut paljon – esimerkiksi hiukkasfysiikka – ja kirjoittanut internetissä julkaistun omaelämäkerran, jonka toivoo olevan varoittava esimerkki ongelmanuorille.

Robert Pruett puhuu puhelimeen.
Kati Laukkanen / Yle

Ongelmaisesta nuoruudesta Pruettilla on nimittäin paljon kokemusta. Teksasin köyhillä asuntovaunualueilla kasvanut Pruett oppi isänsä avustuksella kannabiksen polttamisen taidon seitsemänvuotiaana. Teini-iässä hän teki murtovarkauksia ja välitti huumeita.

15-vuotiaana hän päätyi riitaan ja tappeluun naapurinsa kanssa. Pruettin isä ja veli tulivat tappeluun mukaan. Tappelu loppui, kun isä puukotti naapurin.

Howard-isä sai elinkautisen, veli Steven neljäkymmentä vuotta vankeutta. Vaikka Robert oli vasta 15-vuotias, hänet tuomittiin aikuisena rikoksentekijänä avunannosta tappoon. Hän sai 99 vuoden vankeustuomion.

Fyysiset todisteet puuttuvat

Kuolemantuomion Pruett sai vanginvartija Daniel Naglen murhasta, jonka tapahtuessa Pruett oli 20-vuotias. Todistusaineisto Pruettia vastaan oli melko vähäinen.

Pruettin syyttömyydestä on vakuuttunut vankien syyttömyysväittämiä käsittelevä Texas Innocence Network, joka on ottanut Pruettin tapauksen ajettavakseen. Järjestön asianajaja Jeff Newberry yrittää saada kumottua Pruettin kuolemantuomion.

Vankilan tapaamishuone.
Kati Laukkanen / Yle

Kun vanginvartija Nagle murhattiin McConnelin vankilassa Teksasissa 17. joulukuuta 1999, rikospaikalta ei löytynyt Pruettin dna:ta eikä sormenjälkiä. Myöskään Naglen dna:ta ei löytynyt Pruettin vaatteista tai kehosta.

Murha-aseena käytetystä teroitetusta metallisesta kahvasta on löydetty Naglen dna:n lisäksi myös dna:ta, joka ei kuulu Pruettille vaan jollekin kolmannelle osapuolelle.

– Vaikka laki niin velvoittaisi, tätä tunnistamatonta dna:ta ei ole vielä verrattu olemassaoleviin dna-tietokantoihin, Houstonin yliopistossa opettava Newberry kertoo työhuoneessaan.

Tapaamishuoneen puhelimia.
Kati Laukkanen / Yle


Toiset vangit ilmoittautuivat vartija Naglen murhan silminnäkijöiksi. He todistivat Pruettia vastaan oikeudessa ja saivat siten lievennyksiä omiin tuomioihinsa. Oikeus lisäksi katsoi, että Pruettin kädessä ollut haava olisi hyvin voinut tulla murha-aseesta. Pruett itse väittää, että haava tuli vankilan kuntosalilaitteesta.

Syyttömiä tuomittu kuolemaan

Mitenkään tavatonta ei ole, että kuolemaantuomittu todetaan tuomionsa jälkeen syyttömäksi. 156 kuolemaantuomittua on vapautettu sen jälkeen, kun kuolemantuomio otettiin uudelleen käyttöön Yhdysvalloissa vuonna 1976 neljän vuoden tauon jälkeen. Osa heistä on todettu syyttömiksi, osassa tapauksista näyttö on todettu riittämättömäksi.

Vankilan piikkilanka-aita.
Kati Laukkanen / Yle

Muun muassa juuri kuolemansellistä vapautettujen suuri määrä viime vuosina on lisännyt varovaisuutta langettaa ja toimeenpanna kuolemantuomioita. Teloitusten määrä on Yhdysvalloissa alhaisimmillaan vuoden 1991 jälkeen. Viime vuonna Yhdysvaltain noin 3 000 kuolemaantuomitusta teloitettiin 28.

Myös teloituksissa käytetyn myrkkyruiskeen saamisessa on ollut ongelmia, koska monet lääkeyhtiöt ovat kieltäytyneet viime vuosina myymästä niihin tarvittavia lääkeaineita teloituksista vastaaville osavaltioille.

Viime aikoina osa korkeimman oikeuden tuomareista on spekuloinutkin kuolemantuomion poistamisella koko liittovaltiosta. Kuolemantuomio on voimassa 30 osavaltiossa.

Vankilan kyltti.
Kati Laukkanen / Yle

Noin 60 prosenttia yhdysvaltalaisista kannattaa kuolemantuomiota. Republikaanisen puolueen presidenttiehdokas Donald Trump on aikaisemmin ottanut usein kantaa kuolemantuomion puolesta. Onpa hän jopa vaatinut vuonna 1989 maksamissaan lehti-ilmoituksissa kuolemantuomiota New Yorkin Keskuspuistossa investointipankkiirin raiskauksesta ja pahoinpitelystä epäillyille miehille, jotka myöhemmin vapautettiin syytteistä. Tänä vuonna Trump on vältellyt kuolemantuomiosta puhumista.

Demokraattinen puolue kannattaa kuolemantuomiosta luopumista, mutta presidenttiehdokas Hillary Clintonin mukaan kuolemantuomio pitäisi pystyä langettamaan ”tietyissä erityisen pahoissa tapauksissa” – viitaten isojen terrori-iskujen tekijöihin.

Pekka Vahvanen

Lue seuraavaksi