Urheiluväki jätti taakseen tyhjät hotellit – Sotšin olympiakylä saa uusia asukkaita

Sotšin olympiakisat vuonna 2014 olivat Venäjälle iso, valtavasti rahaa niellyt ponnistus. Kisakylien hotellit suunniteltiin niin, että niistä tulisi myöhemmin asuntoja. Suunnitelma on osaksi toteutunut.

Yle maailmalla: Moskova
Sotshin olympiakylä.
Kisakylä on edelleen käytössa, vasemmalla oleva iso jäähalli muutetaan jalkapallostadioniksi.Kerstin Kronvall / Yle

Eläkkeellä oleva toimittaja Natalia Musilimjan, 63, avaa olohuoneensa ikkunan ja osoittaa siitä avautuvaa maisemaa.

– Katsokaa, mitä kauneutta! Alkuun tuntui kummalliselta asua vuoristossa, nyt en voi lakata ihailemasta sitä.

Viime kesänä Natalia Musilimjanin perhe muutti Sotšin kaupungista Estesadokin kylään, lähelle Krasnaja poljanan hiihtokeskusta. Perhe kuuluu niihin onnekkaisiin, joille olympialaisten tarpeisiin rakennetusta hotellista tuli uusi koti.

– Oli oikein, että saimme asunnon. Jonotimme omaa asuntoa 33 vuotta, Natalia sanoo.

Metsää, vuoria ja pilvistä taivasta.
Natalia on rakastunut uuteen asuinympäristöönsä.Kerstin Kronvall / Yle

Valtava rakennusprojekti

Olympialaiset Sotšissa olivat Venäjän valtiolle megalomaaninen projekti. Kisoja varten rakennettiin valtava määrä uusia urheiluareenoja, hotelleja, teitä, hiihtohissejä ja paljon muuta.

Moni suhtautui kriittisesti ja näki, että korruptoituneet rakentajat ja virkamiehet onnistuivat keräämään hankkeista taskuihinsa hyvät rahat.

Kaikki Sotšin alueen asukkaat eivät kuitenkaan vastustaneet rakennushankkeita, vaan saivat niistä uutta toivoa. Asuntojonossa oli nimittäin tuhansia perheitä, joille viranomaiset lupasivat koteja olympialaisia varten rakennetuista uusista hotelleista.

Osaksi tämä lupaus onkin toteutunut. Melkein 700 perhettä on saanut kodin asuintaloksi muutetusta hotellirakennuksesta.

Olympialaisia varten rekennettiin kymmeniä hotelleja.
Olympialaisia varten rekennettiin kymmeniä hotelleja.Kerstin Kronvall / Yle

Olympialaisia varten rakennetut areenat ovat monenlaisessa käytössä.

Täällä järjestetään muun muassa lahjakkaiden lasten leirikouluja. Sellaisia on sekä urheilulupauksille että lukuaineissa hyvin pärjääville koululaisille.

Juuri nyt remontissa olevasta isosta jäähallista tulee stadion jalkapallon MM-kisoihin 2018. Sitä varten hallin kattorakenteet uudistetaan niin, että katto voidaan avata jalkapallo-otteluiden ajaksi.

Muutto jännitti

Natalia Musilimjan oli kuullut kielteisiä lausuntoja hotelleihin rakennetuista asunnoista, joten ensimmäinen käynti uudessa kodissa jännitti.

– Nähtyämme tämän emme enää halunneet lähteä pois täältä.

Ennen muuttoa olympiakotiin Estesadokiin kylään Natalia Musilimjanin perhe asui yhteisasunnossa.

Heillä oli käytössään kaksi huonetta, yhteensä 22 neliömetriä. Keittiön ja kylpyhuoneen he jakoivat muiden asukkaiden kanssa. Perhe oli iso: oli äiti, isä, isoäiti ja viisi lasta.

Nyt perheen isä ja isoäiti ovat kuolleet ja lapsista kaikki paitsi yksi ovat maailmalla. Natalia muutti Estesadokiin tyttärensä Dašan, tämän miehen ja kolmivuotiaan Miroslava-tytön kanssa.

Vaikka puutteitakin löytyy, Natalia ei valita. Asunto on lämmin ja tilava.

Natalia Musilimjan
Natalia Musilimjan viihtyy uudessa kodissaan.Kerstin Kronvall / Yle

On monta tyytymätöntäkin

Naapuritalon alakerrassa asuva Ksenia Ivanova on äkäinen. Hänen asuntonsa on pieni eikä taloon tule kaasua, vaikka johdot on vedetty.

Venäjällä asuntoja lämmitetään yleensä kaasulla ja keittiössä on tavallisesti kaasuhella. Sellainen on Kseniallakin, mutta ilman kaasua, se on käyttökelvoton.

Koska sähköpatterit kuluttavat paljon kallista sähköä, häntä harmittaa. Sähköllä lämmittäen asuminen tulee odotettua kalliimmaksi. Sitä paitsi äänieristystä ei ole ja naapureiden elämän äänet kuuluvat.

– Kuulen kaiken, mitä naapurit kolmannessa tai viidennessäkin kerroksessa tekevät, Ksenia sanoo.

Natalia istahtaa sohvalle kirjan kanssa ja hymyilee Ksenian valituksille.

– Tiedättekö, on ihmisiä, joille valittaminen on elämäntapa, hän sanoo.

Keittiössä seisoo uusi kaasuliesi odottamassa käyttöä. Kun kaasutoimitukset alkavat, siirtyy Natalia käyttämään sitä. Nyt hän laittaa ruokaa sähkölevyllä ja höyrykeittimessä.

Asuntojonoja on vieläkin

Alueen asuntopulaa olympialaiset eivät kuitenkaan ratkaisseet.

Vaikka yksityisille on annettu tarkalleen 691 asuntoa, on asuntojonossa Sotšin viranomaisilta saatujen tietojen silti vielä noin 2 000 ihmistä.

Yksityisten lisäksi asuntoja olympiakylien hotelleista ovat saaneet käyttöönsä muun muassa Venäjän urheiluministeriö, puolustusministeriö ja turvallisuuspalvelu.

Hotelleista moni on myös edelleen hotellikäytössä. Onhan Sotši lomakohde, jonne tulee kesäisin matkailijoita nauttimaan Mustanmeren rannoista, talvisin hiihtokeskuksista.

Näitä hotellihuoneita ei ole muutettu asunnoiksi.
Näitä hotellihuoneita ei ole muutettu asunnoiksi.Kerstin Kronvall / Yle