Oletko vanhempi kuin suurituloiset keskimäärin? 5 faktaa tulokärjestä

Joka neljäs eniten tienannut on eläkeiässä. Lähes puolet sadasta eniten tienanneesta puolestaan nousi tulokärkeen uusina tulokkaina.

Verotiedot
Satasen euron seteleitä.
Jyrki Lyytikkä / Yle

1. Ikä

Sadan suurituloisimman keski-ikä on noin 52 vuotta ja tuhannen suurituloisimman 54 vuotta. Eniten tuhannen joukossa on vuonna 1965 syntyneitä, 43 kappaletta. Vuonna 1957 syntyneet tulevat seuraavaksi 40:llä hengellä.

Alle 30 vuotiaita tuhannesta suurituloisimmasta oli viime vuonna 17 – tai 21, jos myös viime vuonna kolmekymmentä täyttäneet lasketaan joukkoon. Sen sijaan 63-vuotiaita tai sitä vanhempia oli neljännes. Alaikäisiä ei tuhannen eniten tienanneen joukosta löydy. Kuolinpesät on poistettu ikävertailusta.

2. Sukupuoli

Sadan suurituloisimman joukossa on 13 naista. Ansiotulojen sadan kärjestä naisia löytyy yhdeksän, pääomatulokärjestä 14. Eniten ansio- ja pääomatuloja saanut nainen on tulokärjessä sijalla 17.

3. Asuinpaikka

Valtaosa tuhannesta Suomen suurituloisimmasta asuu Uudellamaalla, kaikkiaan 634 heistä. Seuraavaksi eniten tulokärkeä löytyy Varsinais-Suomesta (98 kappaletta), Pohjois-Pohjanmaalta (50) ja Pirkanmaalta (43).

4. Uudet nimet

Suurituloisimpien lista elää vuosittain varsin paljon muun muassa yrityskauppojen vuoksi. Sadan suurituloisimman joukosta 45 oli viime vuonna uusia nimiä verrattuna vuotta aiempaan. Heistä 23:a ei löydy edes viime vuonna eniten tienanneiden 10 000:n joukosta.

5. Kuolinpesät

Suurituloisimpien listalta löytyy myös useita kuolinpesiä. Tuhannen eniten ansainneen joukossa oli 23 kuolinpesää vuonna 2015. Isoimmat tulot oli Per Hartwallin kuolinpesällä. Se ansaitsi viime vuonna pääomatuloja 5 121 654 euroa.

Yli miljoonan euron pääomatuloihin ylsi neljä kuolinpesää.