1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. elämänmuutokset

Sydänleikkaus muutti Mikael Hytösen arvomaailman: "Olin 20 minuuttia kuollut"

TV-julkkis Mikael Hytönen palasi kotikaupunkiinsa Kuopioon, vaikka juuri siellä hän koki olonsa ulkopuoliseksi. Nykyään Hytönen nauraa pilkkaajilleen ja viettää aikaansa draamannälkäisten undulaattien seurassa.

Eläintenkouluttajaksi opiskeleva Mikael Hytönen tutustuu muun muassa kanojen sielunelämään. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Kymmenen vuotta sitten homostereotypioilla leikkivä Sillä silmällä -ohjelma raivasi tietä tasa-arvoisemmalle mielipideilmastolle. Hiusmuotoilija Mikael Hytönen nousi ohjelman myötä kaikkien tuntemaksi julkihomoksi.

1980-luvulla Homo-Hytöstä sai kuulla Kuopiossa niin paljon, että se tuli jo korvista ulos.

– Harrastin tanssia ja siihen aikaan tuli tv-sarja Fame, joten minua kutsuttiin Feimiksi tai siis savolaisittain Veimiksi. "Tuolla se Veimi menee", Hytönen hihittää.

Nyt kiitän niitä kaikkia urpoja. En olisi kasvanut niin vahvaksi ihmiseksi ilman heitä.

Mikael Hytönen

Välillä vanhat koulumuistot kummittelevat. Mikään Hytösen kuplivassa ja hassuttelevassa olemuksessa ei kuitenkaan vihjaa siihen, että kiusaajat olisivat jääneet ihon alle.

– Nyt kiitän niitä kaikkia urpoja. En olisi kasvanut niin vahvaksi ihmiseksi ilman heitä. Kun aloitin työt televisiossa mietin, että kuulkaas feimit tässä minä nyt olen. Te ennustitte tämän, Hytönen kertoo silmät tuikkien.

Leikkaus sai aikaan suuren henkisen muutoksen

Vuosi sitten Hytönen muutti takaisin Kuopioon. Syynä ei ollut yhtäkkiä syttynyt kotiseuturakkaus, vaan avosydänleikkaus. Hytönen saapui suoraan Helsingin Meilahden sydänosastolta ja toipuminen vei noin puoli vuotta.

Keväällä toivuttuaan Hytönen alkoi miettiä, millaista elämää hän todella haluaa elää. Kesällä Helsingin seurapiirit alkoivat jälleen kuiskailla kutsuvasti, mutta Hytönen halusi tauon pääkaupungin meiningistä.

– Joskus minulle oli hyvin tärkeää, että vaatteet ovat kaikkein trendikkäimmät ja että jokaiselle klubille on vip-kortti. Leikkaus sai minussa aikaan suuren muutoksen.

Mietin, että onko elämässä oikeasti tärkeää se, mikä Diorin huulipunan sävy on nyt muodissa.

Mikael Hytönen

– Olin 20 minuuttia kuollut. Toipilaana mietin, että onko elämässä oikeasti tärkeää se, mikä Diorin huulipunan sävy on nyt muodissa, Hytönen kertoo.

Lampaita ja saippuaoopperaa

Löytääkseen elämäänsä uutta sisältöä Hytönen haki Pohjois-Savon opistoon opiskelemaan eläintenkouluttajaksi. Koulutuspaikka toi mukanaan täysin uusia asioita miehelle, joka on asunut suurimman osan elämästään pääkaupungissa.

– Ison lammaslauman keskellä seisominen oli elämys. Moni opiskelukaveri on maatilan tyttö tai poika ja he tuntevat eläimet hyvin. He nauravat meille kaupunkilaisille vedet silmissä.

Koulun kautta Hytönen on löytänyt myös uusia lemmikkituttavuuksia. Kuten dramaattiset ja samaistuttavat undulaatit.

– Undulaateista en tiennyt mitään ennen tätä, mutta ne onkin hauskoja eläimiä. Niiden elämä on yhtä saippuaoopperaa. Ensin ollaan bestiksiä ja sitten yhtäkkiä vihamiehiä. Tuollainen draama sopii todella hyvin meille homoille, Hytönen vitsailee. 

Tuollainen draama sopii todella hyvin meille homoille.

Mikael Hytönen

Miksi Kuopio?

Kuopiota ei enää uskoisi samaksi kaupungiksi kuin Hytösen lähtiessä vuonna 1988. Vielä 1990-luvulla kaupungissa puhuttiin Hytösen mielestä vahvemmin murteella, pukeuduttiin eri tavalla ja kuunneltiin täysin eri musiikkia kuin Helsingissä.

– Savolainen sulkeutuneisuus on pehmentynyt. Parasta täällä on Hanna Partasen lihapiirakka, sitä pitää aina saada. Lisäksi järvet ovat mahtavia. Katson tätä paikkaa nykyään aivan uusin silmin, Hytönen pohtii.

Hytösellä ei toistaiseksi ole kiire pois vanhasta uudesta kotikaupungistaan, mutta ulkomaat ja uudet seikkailut kolkuttavat jo takaraivossa.