Yhteistyö tuo opettajat maailmalta oman oppilaitoksen keittiöön – tiukat ajat karsivat oppilasvaihtoon lähteviä

Rahoituksen väheneminen ja muutenkin taloudellisesti tiukat ajat ovat vähentäneet ulkomaille oppilasvaihtoon lähtevien nuorten määrää.

ammatilliset oppilaitokset
Ruoan valmistamista Lappian opetuskeittiössä.
Riikka Rautiainen/ Yle

Kun opetuskeittiössä raikaa englanninkielinen puhe ranskalaisella aksentilla on kyse oppilaitosten välisestä yhteistyöstä.

Kanadalaiset keittiömestarit Gaetan Tessier ja Abdallah Rhazouani opastavat ammattiopisto Lappian opiskelijoita kotimaakuntansa Quebécin keittiön saloihin.

Keittiömestari Gaetan Tassier.
Opetuskeittiössä valmistuvat Quebécin alueen ruoat keittiömestari Gaetan Tassierin johdolla.Riikka Rautiainen/ Yle

Ilman suomalaisen ammattiopistojen keskinäistä yhteistyötä ei kanadalaisen kaksikon matka Suomeen ja suomalaisten opiskelijoiden työharjoittelu Kanadaan onnistuisi.

– Taustalla tässä on kansallinen Kanada-verkosto, jossa ovat mukana ammattiopisto Lappia, Jyväskylän, Kajaanin, Länsi-Uudenmaan ja Turun ammattiopistot sekä ammattiopisto Luovi, kertoo opintokoordinaattori Marja-Liisa Tyystälä, joka vastaa Lappiassa kansainvälisistä asioista.

Oppilasvaihtoon tarkoitetun hankerahoituksen väheneminen on tiivistänyt ammattiopistojen välistä yhteistyötä. Vuodenvaihteen jälkeen Kanadaan lähtee viiden opiskelijan ryhmä eri oppilaitoksista yhden opettajan johdolla.

Lappian opetuskeittiössä ruoanlaittamista.
Kokkiopiskelija Mirka Peurasaari kypsentää herkkusieniä, joista valmistuu kanadalainen alkuruoka vuohenjuuston kera. Keittiömestari Abdallah Rhazouani ohjeistaa.Riikka Rautiainen/ Yle

Kansainväliseen vaihtoon on saatavissa rahoitusta

Kun ammattiopisto Lappian opetuskeittiössä kokataan kanadalaisten johdolla, pääsee toisenlaisesta tavasta tehdä ja opettaa osalliseksi isompi joukko nuoria.

Se on tärkeä seikka, kun kansainväliseen vaihtoon on aiempaa vähemmän lähtijöitä. Tämä näkyy esimerkiksi molempien Lapissa toimivien ammattiopistojen luvuissa.

Ammattiopisto Lappian kautta maailmalle on lähtenyt viime vuosina noin 30-40 opiskelijaa, kun aikaisempina vuosina heitä on ollut keskimäärin 70-80.

– Viime vuosina tiukentunut talous näkyy jossain määrin myös liikkuvuusluvuissa, myöntää suunnittelija Tiina Suopajärvi Rovaniemen ammattiopistosta.

Jesse Ylimikkotervo.
Nauru raikaa opetuskeittiössä, jossa Jesse Ylimikkotervo kypsentää vadelmia. Niistäkin syntyy alkuruoka.Riikka Rautiainen/ Yle

Molemmissa oppilaitoksissa opiskelijoiden kansainvälistä liikkuvuutta tuetaan apurahoin sekä erillisen hankerahoituksen kautta. Tuki on merkittävä opiskelijoille, jotka hakeutuvat kansainvälisille työssäoppimisjaksoille.

– Opiskelijavaihtoa rahoitetaan muun muassa Opetushallituksen, kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskuksen Cimon ja oppilaitoksen myöntämän stipendin turvin, luettelee opintokoordinaattori Marja-Liisa Tyystälä.