Hyppää sisältöön

Kanerva: Supon raportissa puhutaan kaikista ilmansuunnista

Supon raportissa todetaan muun muassa, että vieraan valtion lukuun toimiva maanomistaja voisi majoittaa maalleen tunnuksettomia joukkoja.

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) huomauttaa, että suojelupoliisin lausunnossa puhutaan kaikista ilmansuunnista. Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) huomauttaa, että suojelupoliisin eduskunnalle toimittamassa lausunnossa (siirryt toiseen palveluun) ei puhuta nimenomaan Venäjästä.

– Tässä puhutaan kaikkien mahdollisten uhkatilanteiden ja ilmansuuntien varassa, Kanerva sanoo Ylelle.

Iltalehti (siirryt toiseen palveluun)uutisoi tänään tiistaina, että Supo epäilee Venäjän ostaneen Suomesta kiinteistöjä sotilailleen.

Supon eduskunnan hallintovaliokunnalle toimittamassa lausunnossa varoitetaan, että Suomessa havaitaan jatkuvasti toimenpiteitä, joissa  saattaa olla kyse valmistautumisesta tulevaan vaikuttamiseen kriisitilanteessa. Tällaisesta voi olla kyse esimerkiksi maakaupoissa, joissa "ei näyttäisi olevan liiketaloudellista tai kiinteistön tavanomaiseen käyttöarvoon liittyvää logiikkaa".

Supon raportin mukaan vieraan valtion lukuun toimiva maanomistaja voi rakentaa kiinteistölleen rakennelmia, joita vieras valtio voisi kriisitilanteessa hyödyntää esimerkiksi liikenneväylien sulkemisessa tai tunnuksettomien joukkojen majoittamisessa.

Kanerva huomauttaa, että nykyisessä turvallisuuspoliittisessa ilmastossa toimii eri tyyppisiä bulvaaneja eli peitetoimijoita, jotka voivat toimia toisen tahon lukuun.

– Sen vuoksi on tärkeää, että tässä varaudutaan joka suunnalta tämän tyyppisiin toimiin. Sillä ei ole merkitystä, että mistä maasta, jos se herättää Suomessa viranomaisten huomion, että toimitaan erikoisella tavalla ja vielä kaiken lisäksi meille strategisesti tärkeillä toimialueilla, hän lisää.

Kanervan mukaan strategisesti tärkeitä alueita ovat esimerkiksi energiaverkostot.

– Sen takia viranomaisen täytyy olla hyvin valppaana ja ketteränä katsomassa, että ei tulla vaarantaneeksi missään olosuhteissa Suomen kokonaisuturvallisuuden kannalta strategisia toimintakohteita kuten vaikkapa energiaverkostoja, Kanerva sanoo.

Kanervan mukaan oikeusministeriössä pohditaan, miten uhkiin tulisi reagoida.

.
.