Näkökulma: Oletko erittäin hyvä, ellet täydellinen? Tervetuloa miljonäärikaupungin vetäjäksi

Rohkea, valovoimainen, talouden hallitseva ja poliitikot sitouttava muutosjohtaja. Siinä ovat vaatimukset isoja taloudellisia kolhuja ottaneelle ja väkevää uutta nousua tekevälle Pohjois-Skandinavian pääkaupungille. Ouluun ei mitään ampakeijaria olla hakemassa, sanoo Timo Sipola.

Nykyistä poliittisempaa johtamismallia kohti kulkevan Oulun johtavien poliitikkojen kaipaamaan muutosjohtajaan liittyy hieman ristiriitaisesti järjetön määrä epärealistisia odotuksia.

Oulun uuden kaupunginjohtajan pitäisi olla valtuustoryhmien puheenjohtajien toiveissa olla rohkea, innovatiivinen, valovoimainen, visionäärinen, näkemyksellinen, rakenteellisiin säästöihin kykenevä inhimillinen uudistaja, toimeksi paneva talousosaaja ja muutosjohtaja joka saa viestin perille päättäjille ja omalla persoonallaan sitouttaa valtuustoryhmät tekemään oikeita ja tarvittavia päätöksiä. 

Haetaan kaupunginjohtajaa joka panee asiat kuntoon ennen kuin siirrytään poliitikkojen johtamaan järjestelmään.

Virallisestikin Ouluun haettiin ilmoituksella maan parasta johtajaa.

Paikkaa haki vain 12 henkilöä joista osa oli liikkeellä hupimielellä. Raahen kaupunginjohtajan paikkakin kiinnosti enemmän. Valtuustoryhmien puheenjohtajat ovat kertoneet olevansa pettyneitä hakijamäärään. Keskustelu mustista hevosista on jo aloitettu.

Ihan hirveästi auki olevat kaupunginjohtajan paikat eivät ole muuallakaan hakijoita keränneet. Hakijoita on yleensä kymmenen molemmin puolin.

Usein asetelmat ovat olleet aika selviä. Paikka on pedattu jollekin ja hakumenettely on ollut enemmänkin muodollisuus.

Moni pätevä johtaja karttaa julkisten virkojen hakemista, koska niihin pääsyssä saattaa olla merkitystä paitsi ammattitaidolla myös sopivuudella. Myös prosessin julkisuus sekä yksityiseen puoleen verrattuna heikompi palkkataso vaikuttaa innostuksen puutteeseen.

Vain puolet Oulun kaupunginjohtajan viran hakijoista täyttää asetettavat vaatimukset. Hakijoista viisi on keskeisillä paikoilla toimivia tai toimineita Oulun kaupungin viranhaltijoita. Valinta tehdään heidän joukostaan.

Syitä vähäiseen kiinnostukseen on tietysti useita.

Epärealistiset odotukset ovat saattaneet hillitä ulkopuolisten hakuintoa.

Kyseessä on vain kuuden vuoden pesti. Oulussa on ollut nähtävissä jo jonkin aikaa että ollaan matkalla kohti pormestarimallia. Sellaisessa himmelissä ei kaupunginjohtajalle ole enää sijaa.

Sote-maakunta-uudistus vie ison osan kaupunginjohtajan vallasta. Sen myötä kunnilta katoaa valtaosa niiden henkilöstöstä ja rahaliikenteestä.

Poliitikkojen virkavastuulla toimivaksi perälaudaksi jää silloin enää talousjohtaja. Loogista kyllä Oulun talousjohtaja Jukka Weisell ei hakenut nyt avoinna ollutta pestiä.

Suomen viidenneksi suurimman kaupungin ykkösjohtajan hommassa on jatkossakin paljon edustamista, nuuka pitäisi olla ja jaksaa poliitikkojen kanssa jappasta sekä jänkätä. Ja palkka on kuitenkin vain suomalaisten kaupunginjohtajien keskitasoa.

Haastateltaviksi kutsutuista viidestä entisestä ja nykyisestä oululaisesta keskeisestä virkamiehestä tai huhujen mukaan kuitenkin mustina hevosina peliin kutsuttavista muista entisistä Oulun johtavista virkamiehistä löytyy tietenkin Oululle hyvä johtaja.

Kuntalain mukaan hakijoiden ulkopuoleltakin kaupunginjohtaja voidaan valita. Huhujen mukaan ainakin joitakin henkilöitä olisi tässä mielessä lähestytty.

Uusi kaupunginjohtaja on joko valtiovarainministeriön kunta- ja aluehallinto-osaston osastopäällikkö Päivi Laajala, Tyrnävän kunnanjohtaja Marjukka Manninen, Oulun yhdyskuntajohtaja Matti Matinheikki, Tornion kaupunginjohtaja Timo Nousiainen, Oulun sivistysjohtaja Mika Penttilä tai sitten se kuuluisa musta hevonen.

Se on kuitenkin varmaa, ettei Oulun johtavien poliitikkojen koko toivekirjo tule toteutumaan. Sellaista ihmistä ei vain ole. Ei tässä porukassa eikä missään muuallakaan.

Jos olisikin, ei hänellä taitaisi olla rääpyä alkaa oululaisten johtajaksi.